Какав је положај влашког језика у Србији

Данас се обележава Дан влашког језика. Пре дванаест година први пут је Национални савет Влаха установио аутентично писмо од 35 слова. Изборни предмет влашки говор са елементима националне културе предаје се у 50 основних школа Источне Србије.

Иван Симић говори влашки језик од рођења. Са друге стране Сандра Мартиновић почела је да га учи тек са својом децом када се удала за једног Влаха. Обоје су се обрадовали када је 2012. године установљено писмо влашког језика на којем је до сада објављено стотину наслова: превода са српског, дечијих сликовница, збирки прича и песама из живота Влаха, већином записаних по први пут.

"Добро је то што приликом читања учим и писмо. Олакшава ми комуникацију кад се дописујем са неким на влашком. Пре смо користили азбуку или латиницу. Нисмо имали влашка слова са разним акцентима", каже Иван Симић.

"Значе ми доста књиге које су двојезична издања да учим тај језик, да просто могу да прочитам неке ствари. Упознајем се кроз приче са влашком културом и новим терминима, ширим вокабулар. Нека класична дела која су ми позната која сам до сада читала на српском језику, сада имам прилику да прочитам на влашком и да их упоређујем" наводи Сандра Мартиновић.

Влашка азбука има 35 слова по угледу на српску плус 5 влашких. Дефинисана су четири дијалекта који се негују у Источној Србији.

Розица Драгојловић, учитељица и чланица одбора НСВ за образовање наглашава: "У књизи где смо описали кућу, узели смо слику једне куће која има прозоре и поред сваког прозора на различит начин написали пенџер, ферасто, шам и све смо обухватили".

За 12 година влашки језик прошао је кроз процес стандардизације који је подразумевао објављивање граматике, речника, правописа, али и уџбеника од првог до шестог разреда у сарадњи са Министарством просвете. Данас постоји као изборни предмет у педесет основних школа у 19 општина, што је готово неутралисало бригу о одумирању.

"За нас је најбитније то да влашки језик живи, да влашки језик постоји, да ми можемо да пишемо на влашком језику, не само да говоримо. Да постоји у школама и да може да се учи по нормативима" наглашава Новица Јаношевић, председник националног савета Влаха.

У плану је и увођење званичног влашког језика у насељеним местима где живи одређени број становника који су се изјаснили као Власи, што се најпре односи на табле са називом насељених места и улица.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару