У ваљевским селма и ове зиме низак напон проблем у домаћинствима

На проблеме са ниским напоном струје у јуну прошле године нашој редакцији пожалили су се мештани Доње Буковице и Рађевог села надомак Ваљева. Електродистрибуција Србије према плану инвестиција проблеме са ниским напоном требало је да им реши до краја 2023, али то се није догодило. Потрошачи још једну зиму проводе незадовољни.

Електричне водове у густом грању и немогућност да им више уређаја истовремено ради у домаћинству показали су нам пре седам месеци незадовољни потрошачи у делу Рађевог села и Доње Буковице. Њихови проблеми са струјом годинама трају, иако живе на 5-6 километара од Ваљева.

"20 година, сигурно. Линија кад је рађена, кад су стављали бетонске бандере, ми смо све копали, све бетонирали, све сређивали, лично ми, мештани. Учествовали, дали паре сви за ове бандере које сад мењају. И тада су требали да нам ставе сноп, самоносећи кабл, међутим нису. Тадашњи директор нас је оставио са овим жицама које овако висе, љујају се на ветру, варниче", каже Драган Ђурић, из Рађевог села.

"Ја сам последњи на овој линији и имам највећи проблем што се тиче напона. Није само напон у питању, у питању је ова мрежа овде, као што видите што је зарасла у грање. То већ годинама траје. Ми смо много пута пријављивали, жалили се", наводи Иван Крунић, из Доње Буковице.

Пропуштена је друга половина прошле године да буде инсталирана нова стубна трафостаница, средњенапонски кабловски сноп и реконструисана нисконапонска мрежа, а то је било у плану инвестиција за 2023. На овом месту са радовима се застало.

"Кад је било лепих дана они нису радили, све кад је блато, киша, дођу по сат-два раде и оду. Дали смо имање да копају бандере, нико им динара није тражио да би село имало струју, велики напон да уређаји не цркавају", каже Горан Бркић из Рађевог села.

У таквим условима, који нису у складу са Законом о енергетици и Уредбом о условима испоруке електричне енергије, рачуни за струју су им увећани, јер уређаји због ниског напона дуже раде.

"Ја не могу да оперем веш малтене, не може да окреће уопште машина за веш. Онда не могу да испечем доста тога, буде полупечено, не може дуго да се загреје шпорет. Мислим, индукциона ми се пали и гаси сама", жали се Оливера Вилотијевић, из Рађевог села.

Огранак Електродистрибуције Ваљево у одговору нашој редакцији наводи да сви радови треба да буду завршени до почетка фебруара. Додају да, са циљем унапређења напонски прилика, пројектују још једну трафостаницу у Рађевом селу у засеоку Крунићи и да радове треба да заврше у мају.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару