Крагујевац: Еко играчке из Иванове радионице

Крагујевчанин Иван Радибратовић прави предмете од дрвета. Љубав према овом занату наследио је од деде Златиборца, који је од овог посла хранио породицу, а Ивану је то хоби. Предмете које направи, најчешће играчке, поклања, а награда му је радост малишана.

Више од двадесет година дрво трешње, јасена и ораха, Иван претвара у мала уметничка дела. У жељи да унапреди овај помало заборављен занат, подигао је кредит и купио машину за сечење дрвета. Првенствено прави дечје играчке које су еколошке и природне.



“Ти производи су третирани еколошким препаратима, еколошким лепковима и прелазима за дрво, могу да се користе у исхрани за сервирање хране, као и дечје играчке”,
каже Иван Радибратовић из Крагујевца.

Уз много маште, Иван из дрвета извлачи чаролију, а највећи део предмета и даље ради ручно. Сваке године осмисли по неколико нових играчака.

Од новијих играчака имам фићу. Њу сам дизајнирао пошто смо већ у Крагујевцу, има још пар нових играчака као што је кран, мешалица за бетон”, додаје Иван.

Каже да дневно направи три-четири играчке, а поклоња их деци, знаној и незнаној.

Неком детету кад однесем на поклон, кад видим да је презадовољно ја сам пресрећан, пуно ми је срце и душа”, истиче Иван.

Својим уникатним поклонима воли да обрадује и пријатеље за празнике.

“Увек се сети да нам нешто поклони и увек се радујемо његовим поклонима и лепо нас обрадује” наводи
 пријатеица Емилија Јовановић.

Његови предмети током целе године могу се наћи на хуманитарним лицитацијама на интернету, где се прикупља потребна новчана помоћ за лечење оболелих.

“Између осталог помогао је и мом супругу постављајући лицитације и скупили смо заиста доста средстава захваљујучи дивном Ивану”
објашњава Ириина Богосављевић из  Крагујевца.

Већ неколико година за Нову годину и Божић играчкама зна да обрадује и малишане који су на лечењу у Клиничко-болничком центру Крагујевац.

“Лепо је да се неко сети наше деце, ми лечимо бебе од рођења са Неонатологије до осамнаесте године живота, различити узрасти различита патологија али сви воле играчке”,
наглашава др Данијела Павловић, Шеф одсека за  Физијатарију у УКЦ Крагујевац.

Треба имати на уму да је игра неизоставни део детињства и као таква подразумева присутност играчака у дететовом одрастању јер развијају  моторику, креативност, машту. А  Иванове дрвене играчке обрадовале су много малишана.

 

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару