Спас од зиме у нишком Прихватилишту за стара и одрасла лица

Прихватилиште за стара и одрасла лица у Нишу отворено је пре годину и по дана. Од тада ради без прекида. Тренутно у Прихватилишту борави петнаест корисника који немају где друго.

Петнаест различитих људских судбина спојених истом муком – спас од зиме пронашли су у Прихватилишту. Педесеттрогодишњи Бојан Николић ту је од пре месец дана. До пре две неколико година имао је посао и могао је да себи плаћа стан.
 
“Две и по године смо живели приватно. Таксирао сам, дошла корона, то је стало. Радио сам на Цветној пијаци и то је стало. Хвала им што имам где да спавам, много су ми помогли”,
каже корисник Бојан Николић.

Најчешће људи овде дођу због тешке материјалне ситуације али и и због нерешених породичних односа, а често су и болесни па им је тешко да се запосле. У Прихватлишту може да се борави најдуже шест месеци у календарској години. Често се међутим исти корисници врате јер не успевају да се сами збрину.

"Ја не намеравам да се задржим овде, предамном је живот, ја морам да се у сваком случају снађем, али видећемо шта ће живот даље да одлучи, у сваком случају хоћу да похвалим ову кућу", каже 
корисник Горан Каримановић. 

"Дошла сам овде пре четири године, ружна прича свакако, насиље у породици и захваљујући овим људима сам уопште и добро, објашњава Сања Јовановић, такође корисница.
    
"Збрињавамо корисника, пружамо исхрану, смештај, здравствену негу, психосоцијалну помоћ, значи комплетна подршка кориснику. Углавном су корисници са више дијагоза, чак и тежих дијагноза здравствених, са лошим психичким стањем, јер опет, јако је тешко суочити се са ситуацијом и наћи се у Прихватилишту",
објашњава Горица Цветковић, Прихватилиште за стара и одрасла лица „ МАРА“.

Прва станица за неког ко нема основне услове за живот је Центар за социјани рад где се врши процена каква је помоћ потребна. Неретко се ради о лицима која немају ни лична документа, а за најугроженије предвиђено је поступање по хитности.
  
"Ми имамо и раднике који и после нашег радог времена су дежурни и спремни за мере неодложне интервенције тако да, опет кажем, ако је потребно хитно збрињавања ми те људе хитно збрињавамо, у сарадњи са Прихватилиштем, са здравственим установама јер некада овај проблем није само социјалне природе већ је здравствено социјални проблем”,
истиче Лидија Станковић, Центар за солцијални рад Ниш.

У Нишу већ годинама нема лица која су у статусу трајног бескућништва. У Прихватилишту је тренутно попуњено је свих петнаест кревета али би убрзо очекује да четири лица из Прихватилишта буду смештена у домове за старе.

уторак, 09. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару