Читај ми!

У Топлици остале само три поточаре

У Топлици је некада било активно више од стотину воденица. Данас раде само три поточаре, јер су примат преузели електрични млинови. Посла скоро и да нема за њих, осим у време новогодишњих и божићних празника, када се многи врате традицији.

Са џаком кукуруза у руци, из петнаестак километара удаљене Куршумлије, Зоран Милићевић долази у једину воденицу поточару, на Проломској реци.

“Доносим кукуруз, то је кукуруз осмак, стара сорта, можда економски није исплатива да се сеје, али кажу да од ње најбоље се прави качамак и проја”, каже Зоран Милићевић из Куршумлије.

Тајну доброг брашна чува 80-огодишњи воденичар. Каже да кукуруз самлевен на камену који покреће снага воде са Радан планине има посебан укус.

“Чак је и сијала брашно. Била је то једна од најбољих од педесет воденица овде на овој реци. Посла је било некад. Сад нема ко да меље, можда у недељу дана или у 15 дана неко донесе 10 кила, 15”, наводи воденичар Слободан Ћирић.

“Мање количине ми омогућавају да чешће долазим и уживам у овом несвакидашњем амбијенту”, каже Зоран Милићевић из Куршумлије.

Топличке воденице некада су биле саставни део пејзажа и сеоске архитектуре.

“Требало би све воденице које су старије преко 100 година ставити под заштиту, извршити конзеврацију и рестаурацију и вратити их како су некада изгледале”, сматра историчар Дарко Жарић.

Већина је у аутентичном, природном амбијенту, поред потока и мањих река, окружене веома лепом бујном природом. Могле би да употпуне туристичку понуду топличког краја где само у Пролом и Луковској бањи годишње борави више десетина хиљада гостију.

уторак, 25. март 2025.
12° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса