Читај ми!

Новогодишњи поклони хуманитарних друштава новосадским малишанима

Деда Mраз је један, али је његових помоћника много, а они говоре да је највећа радост када за другог учиниш нешто лепо. Таквих је помоћника много међу Новосађанима, који нас подсећају да се сваки леп гест броји, а током празника добра дела бодују двоструко више.

Током године, припадници горске службе спасавања, помажу људима да се извуку из неприступачних предела, њихове вештине спасиле су многе животе, а пред нову годину учинили су још једно добро дело - оживели су новогодишњу бајку за малишане у дечијој Болници.

„Нису могли да сакрију одушевљење, поготову због тога што је Деда Мраз сишао дијагонално, односно вертикално са највише тачке болнице, па све до њих, са свим пакетићима, односно вукао је за собом десет врећа са поклонима. након свега смо чули како су се шетали болницом и причали - грлила сам Деда Мраза или Деда Мраз нам је донео нове играчке, чак су били и коментари - па ја сам први пут видео Деда Мраза у свом животу", каже Милош Миленковић, Горска служба спасавања Нови Сад.

Њиховом стазом пошла су и деца из вртића Плејрум, а они то традиционално чине хуманитарним базаром и новогодишњим концертима.

„Који је прошле године био за организацију Нурдор, претходних година је био за кориснике организације Буди Хуман, а ове године смо у сарадњи са Татама Новосађанима и Основном школом Иво Лола Рибар, урадили хуманитарни базар за децу са онколошког одељења Дечије болнице”, наводи Бисера Граић, директорица предшколске установе Плејрум.

Маја Радаковић, све своје таленте и идеје, користи како би помогла болесној деци. Уз Јелену, Ивану, Валерију, годинама ради хуманитарне тетоваже и празничним мотивима украшава улазе зграда.

"Улаз као стамбена заједница се договори, позове нас, уплате на жиро рачун фондације Буди хуман, значи ми немамо никакве везе са новцем, уплате минимум две и по хиљаде динара, али има људи који уплаћују стварно много више и хвала им на томе, а ето ко може да пошаље поруку на 1358 - 3030, за малог Константина, бићемо захвални", истиче Маја Радаковић, органиазатор хуманитарног осликавања.

Удружење грађана Нови Сад већ осам година помаже деци кроз најразличитије акције. Многи малишани са Косова склопили су пријатељства са децом из Новог Сада током посета које организују, а пред крај године традуционално раде две акције.

"Прикупљали смо 170 пакетића за децу са церебралном парализом, као и за децу из Свратишта града Новог Сада. Имали смо и акцију кићења јелке на Детелинари у Новом Саду где су деца својеручно правила украсе за јелку и остављала поклон Деда Мразу" каже Горан Црнојевић, Удружење грађана "Нови Сад".

Помогли су пласман Ивањичког кромпира, продају хуманитарне календаре, а увек су ту за болесне и сиромашне. Са десетинама других хуманитарних акција иза себе, сви су запамтили да се за помоћ увек одазову Тате Новосађани.

"Идеја нам је била да ове године урадимо акцију кувања и топлог оброка у хладним данима који су најугроженији или без свог дома. Друга акција је као и сваке године, прављење хуманитарних пакетића, које ове године радимо у сарадњи са једном ИТ компанијом, и ове године ће наши пакетићи ићи деци која се налазе са својим мамама у Сигурној кући" наглашава Мирослав Ђорђевич, фондација "Тате Новосађани".

Међу њима су јавне институције, образовне и културне установе, службе, али и хиљаде анонимних грађана, који са истим ентузијазмом узимају учешће у овим или сличним мисијама, а та је веза и нада за бољи свет.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару