Читај ми!

Како очистити Враново код Смедерева

Село Враново код Смедерева, последњих година, познато је по и дивљим депонијама. Како би подигли свест код грађана о овом проблему, али и како би утицали на надлежне да проблеме реше, активистички центар "Град", покренуо је еколошки пројекат "Смеће у вреће - за Враново без дивљих депонија".

Дивље депоније, складишта угљене прашине и загађен ваздух, свакодневница је мештана Вранова.

“Немају депонију, као што има Смедерево, Плочице, околна села, немају ни ђубретарце да скупљају, што се тиче тога, моје мишљење је ружно”, каже један мештанин.

“Не може да се прође путем до Мораве, то је ужасно, са једне стране, са друге стране, пут је практично блокиран”, наводи други мештанин.

Како би скренули пажњу на проблеме села, у оквиру пројекта, одржан је низ активности, у које су били укључени и мештани. Уз подршку, између осталих и градског комуналног предузећа, реализована је акција чишћења једне од депонија, одржане су трибине, а последња у низу активност, јесте и еколошка радионица за ученике сеоске ОШ "Доситеј Обрадовић". Они су имали прилику, да погледају анимирани филм, а након тога и да израђују радове на тему очувања животне средине.

"Не бацам никад смеће по улицама и увек бацам у канту и не би требало нико да баца по улицама", каже Хелена Јанковић, ученица 4. разреда ОШ "Доститеј Обрадовић" Враново, њен школски друг Данило Пантић наводи: "Обично када се шетам са друштвом, не бацам и опоменем кад неко случајно баци, и онда покупе."

"Много је лепих цртежа на ову тему, много је лепих порука и негде настављамо да водимо рачуна о, не само нашем школском дворишту, већ о читавом окружењу", каже Наташа Голубовић, директорка ОШ "Доститеј Обрадовић".

Уклањање дивљих депонија и успостављање комуналне инфраструктуре, кораци су, који што хитније морају да се предузму, како се више не би угрожавало здравље градјана, кажу активисти.

"Стање је ургентно, и треба што хитније приступити том неком системском одрживом и трајном решењу који ће да реши проблем дивљих депонија у селу, што опет, није проблем само нашег села, већ заправо свих села на територији Смедерева", сматра Владан Симић, активиста и координатор пројекта.

Смедеревске јавне службе, немају механизацију, а ни место где би се тај отпад односио, јер постојећа градска депонија је одавно постала недовољна за сав отпад. Таква ситуација би могла да се промени наредне године, када се очекује завшетак радова на изградњи транфер станице са рециклажним двориштем.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару