Читај ми!

Опрезно са петардама око празника

Предстоје нам новогодишњи празници. Према устаљеном обичају баца се велики број петарди. А то колико је забавно може да буде и опасно. На то упозорава и МУП који наводи да су током претходне три године поређене 52 особе због неадекватне употребе пиротехничких производа, од којих 16 деце.

Многи млади и не само млади у новогодишње припреме обавезно укључују и снабдевање петардама. Ипак не деле сви њихово одушевљење оваквом врстом забаве.

“Свима смета, и животињама и малој деци и ја сам против петарди”.

“Већ годинама не користим и немам неку потребу за тим, није ми занимљиво”.

“Никада нисам био присталица да је уз петарде боља прослава”.

“Прво што су опасне, могу да изазову повреде”, истичу анкетирани.

Најчешће се повреде дешавају када петарда експлодира у руци или када се убаци некоме у капуљачу, што може да резултира опекотинама, повредама лица и оштећењем вида и слуха.

“Морам да се сетим случаја где је деда био главни кривац који је хтео да са унуком заједно пусте, то није била петарда, не знам шта је било, али дете је остало без шаке”, истиче др Милан Бојановић, са Клинике за дечју хирургију и ортопедију УКЦ Ниш.

“Увек се покуша нека реконструкција, али враћање на претходно стање и потпуно естетско и функционално спасавање шаке најчешће није могуће”, наглашава проф.др Драгољуб Живановић, из Клинике за дечју хирургију и ортопедију УКЦ Ниш.

Петарде најчешће купују родитељи за децу, што је забавно само уколико је потпуно безбедно.

Дарио Миленковић, овлашћени продавац пиротехнике каже да је пиротехника у овлашћеним радњама сва сертификована и безбедна ако се прате упутства. Додаје: “На свакој кутији пише детаљно упутство. Нема паљења из руке, нема бацања, нема ничега. Ставимо, палимо и удаљавамо се. Дешава се да не експлодира, онда придју. И то пише. После 5 мин најмање се прилази, залива се водом и онда се уклања”.

Упозорења стижу и из МУП-а. Подсећају да је пиротехничка средства забрањено продавати малолетним лицима.

“Апелујем на грађане да пиротехничка средства купују искључиво у овлашћеним продавницама и да деца користе пиротехничка средства разреда 1 која имају слабије експлозивно пуњење, уз надзор родитеља, у складу са упутством произвођача”, каже потпуковник Дејан Сеизовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

Забрањена је и употреба пиротехнике у затвореном простору због могућности изазивања пожара, и на јавним местима због нарушавања јавног реда и мира и угрожавања сигурности, а казне износе од 50 до 100 хиљада динара.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару