Читај ми!

Документи о животу на смотри филмова у Врању

У Врању се одржава дводневни Међународни фестивал документарног филма "Документ 2023". Фестивал, 19. пут, организује наш колега сниматељ Слађан Стојановић уз финансијску помоћ града. Све пројекције су у великој сали позоришта "Бора Станковић" и улаз је бесплатан.

Сећања на људе, догађаје, велике успехе, концепт је овогодишњег фестивала Документ 2023. На програму је шест филмова из четири земље у окружењу.



"Имамо филмове о самом сећању, шта је то сећање, да ли је то лажно сећање или смо ми склони да видимо детаље који нам одговарају и да сами формирамо сећање, и да ли имамо амнезију на неке лоше ствари", каже Слађан Стојановић, организатор фестивала Документ.

На генерацију која је прославила Раднички осамдесетих година прошлог века када је био један од водећих клубова у Југославији, када је Европа сазнала „Куде је тај Ниш", подсећа нас филм "Легенде Чаира".

"Да тај филм на неки начин буде нека врста путоказа и нека врста подсећања да су чуда у Србији и граду Нишу могућа" истиче Владимир Ристић, редитељ филма "Легенде Чаира".

"Једна феноменална емотивна прича о генерацији која је прославила Раднички и ја мислим да смо записали једну стварно прелепу историју са пуно, пуно документације"наглашава Оливер Пауновић, продуцент филма "Легенде Чаира".

"Да смо ето били у прилици да представимо и град и културу и спорт и све могуће ствари и где смо из године у годину симпатије стицали код свих клубова код којих смо долазили" каже Слободан Халиловић, некадашњи фудбалер ФК Раднички у Нишу.

"Тада је фудбал био љубав, а сада је фудбал паре, тако да заиста ми смо играли из љубави и дуго смо играли. Она главна ствар је што није мохгло да се иде у иностранство до 28 године",
сећа се Зоран Миленковић, некадашњи голман ФК Раднички у Нишу.

Из породичне архиве, од видео снимака и слика Игор М. Тохољ реконструисао је сећања и направио филм "Иду дани" уз помоћ вештачке интелигенције.

"То је један филмски експеримент где у једној синергији, у једном садејству између човека и алгоритма рачунарског добијамо један документарно филмски есеј" истиче Игор М.Тохољ, аутор филма "Иду дани".

Филм "Србијанка" је прича о жени која сама живи у граничном подручју Црне Траве, у махали Тодоровци. Она чува огњиште, камен међаш.

"Једна једина жена са именом Србијанка. Она је како бих рекао чувар земље између Србије и Бугарске, живи штит" наглашава Небојша Илић, аутор филма "Србијанка".

Фестивал се завршава филмовима сећања на заборављене и одбачене коње, на погинулог младића и на писца Бранка Ћопића.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару