Читај ми!

Житорађа: Стигла зелена салата из пластеника

У селима општине Житорађа, где се традиционално гаји поврће на отвореном и у пластеницима, ових дана почиње берба зелене салате. Произвођачима за сада погодују временске прилике, а интересовање купаца је нешто веће него претходних година. Иако је салата један од ретких извозних производа са овог подручја, цена је на нивоу вишегодишњег просека.

У бројним пластеницима у селу Вољчинцу, зелена салата је већ стигла за бербу. Према речима повртара, ових дана почеће сечење салате и паковање у кутије, које углавном завршавају на тржиштима земаља Европске уније.

“Откупљивачи, ови што извозе за Румунију и Немачку, почели су да раде. Цена је око 20 динара за путерицу, а 30 динара за кристалку односно ову рецкасту салату. Ми би били задовољни са 30, 35 динара да је салата”, каже Драган Митић, повртар из Вољчинца.

“Нешто мало оде до Ниша и Београда, ситно, а 90 одсто се прода кући, извозницима. Значи пуно, немамо расход у развозу, кутије не купујемо, добијамо амбалажу комплетно од извозника, само испоручимо салату”, наводи Јовица Стојановић, повртар из Вољчинца.

Како би повећали зараду, која је неретко и једина током позне јесени и зиме, многи повртари уз већ традиционалну сорту путерицу, гаје и тзв. украсну салату, за угоститељске објекте, чија производња, међутим, уз нешто вишу цену, носи и ризик да, у зависности од потражње, део и не буде продат.

“Сви мисле да је боље, зато што је она увек скупља 10 до 20 посто. Она кад иде, иде, кад не иде ништа, а путерицу смањиш цену и продаш”, каже Драган Митић, повртар из Вољчинца.
Купци и извозници зелене салате овде су пронашли озбиљне произвођаче, са којима већ годинама сарађују. Истичу да су последњих година све ригорознији прописи у вези са исправношћу пољопривредних производа .

“Пре свега пестициди и тешки метали, то је оно на шта се ради анализа и на шта се обраћа пажња и друго је квалитет, значи мора да задовољи одређену грамажу”, каже Југослав Јанковић, извозник пољопривредних производа.

„Задовољни су зато што здраву салату гајимо, престали смо да употребљавамо оне забрањене фунгициде и излази салата”, наводи Јовица Стојановић, повртар из Вољчинца.

Берба зелене салате, у селима на територији општине Житорађа, потрајаће све до пролећа, када ће је у пластеницима заменити остале повртарске културе.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару