Читај ми!

Више од 2.000 људи чека трансплантацију

Од укупног броја становника 8 до 10 одсто су особе са инвалидитетом. О изазовима са којима се сусрећу у животу најчешће се прича на њихов дан 3. децембар, али је много значајнија свакодневна подршка. Како допринети разговарало се и на трибину "Остави траг", у Сремској Митровици, посвећеној транплантацији.

Марко је од детињства наследно имао проблеме са бубрезима, са 18 година морао је на дијализу. Са 19 већ је био спреман за трансплатацију и на нови живот уз здрав бубрег каже, чекао је само три месеца. Од 2017. све се променило, маштао је да се бави музиком, снови су му се остварили.

“Радујем се сутра новом дану, не размишљајући о дијализи поново једноставно живим као сви остали момци мојих година 20, 25 година, размишљам о сутра, не о дијализи него о животу”, каже Марко Маринковић из Великих Радинаца.

Планове за сина, супруга и породично домаћинство има и Биљана из Засавице, али су јој оболели бубрези годинама проблем. Трансплантација једини пут оздрављења.

“Три пута недељно идем по четири сата, проблем је јер сам везана за дијализни центар, бавим се пољопривредом тежак посао тако да не могу ништа, надам се трансплатацији ако је могуће”, наводи Биљана Петрић из села Засавица.

Више од 2.000 људи у Србији чека трансплантацију јетре, срца, бубрега и рожњаче. Због компликација које болести доносе, већина њих с људи су особе са инвалидитетом, једини лек - трансплантација.

“Ове године, од почетка године до сада је урађено укупно 30 трансплантација органа што је велики помак у односу на претходне две године када је урађено 12 трансплантација за две године тако да ми се надамо да ће се тај тренд наставити у будућности. У удружењу има преко 200 пацијената од којих је већина оних који чекају орган”, објашњава Младен Тодић из удружења ,,Заједно за нови живот”.

На донорство апелују и пацијенти и лекари.

“Да људи размишљају о томе да има пуно пацијената који се налазе на дијализи и који немају могућност да живе нормално и да практично да се ради о живом давалаштву код бубрега или да се ради о кадаверском давалаштву да размишљају о томе да ти органи посебно после мождане смрти могу много да помоћну пацијентима и да размишљају о тим пацијентима и да донацијом и причом са родином практично им продуже живот и дају бољи квалитет живота”, каже др Невен Вавић, нефролог, начелник клинике за нефрологију ВМА.

Уместо митова и заблуда о донирању органа нека избор буде човекољубље и племенитости - продужи живот поручено је са трибине у Сремској Митровици.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи