Читај ми!

Зими дуже задржавање: У прихватним центрима на југу Србије око 1.500 миграната

У зимским месецима попуњавају се капацитети у Прихватним центрима за мигранте у нашој земљи. Уз лошије време и ограниченост кретања, задржавају се дуже иако им је крајњи циљ нека од земаља у Западној Европи. У четири центра у Пчињском округу сада их је око хиљаду и петсто.

Месеци путовања су иза њих, хладно време их је затекло у Србији. Због тога се мигранти спорије крећу, али има и оних који су пребачени из других прихватних центара. На корак су од Европске уније, која им је циљ.

boxPluginImg"Не можемо до границе јер је скупо за нашу породицу, а и тешко је сада да се пређе граница. Време је лоше, киша и снег. Ипак, надамо се да ћемо стићи у Холандију", каже Саит из Сирије.

"Из Грчке сам дошао пре петнаестак дана. У овом кампу је све у реду, али чекам да изађем из земље, желим у Немачку", каже Башир из Сирије.

"Тренутно је прилив врло слаб, односно смањен. Министарство унутрашњих послова ради свој посао. Ми имамо оволики број миграната зато што се теже крећу, хладно је, тако да очекујемо да ће велики број њих да презими овде", објашњава Слободан Савовић, координатор Комесаријата за избеглице и миграције за југ Србије.

Има и породица са малом децом, ипак највише је самаца из Сирије, Авганистана, Алжира, Марока - и сви пролазе исту процедуру.

"Нема разлике да ли су доведени из неког другог центра или су ушли из друге државе. Ми једноставно поштујемо њихова права, омогућавамо им све што је потребно, имају лекаре, топле просторије, храну, гардеробу, као и свих ових година", додаје Слободан Савовић, координатор Комесаријата за избеглице и миграције за југ Србије.

Кроз прихватни центар у Прешеву који је отворен пре осам и по година прошло је готово милион и по људи. То је највећи центар, од четири у Пчињском округу, и сада је овде смештено око хиљаду миграната.

У Бујановцу је око три стотине миграната, у Босилеграду стотину, док је у Центру за азил у Врању где су смештени Украјинци, педесетак људи.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи