Читај ми!

Крагујевачки црквени хор спрема годишњи концерт

Од оснивања 2009. хор „Свети Сава" је имао више наступа у Србији и иностранству. Предводи га свештеник Иван Антонијевић, који је написао и химну хора „Светосавска звона".

Kада је почео да предаје веронауку у основној школи, чуо је за неколико девојчица, које су лепо певале и позвао их у хор. Из хора је настала и етно група у којој наступају млади са даром за певање. Међу њима су сестре Христина и Софија.

„Нама је лепо, често идемо на екскурзије са хором, дружимо се, били смо скоро у Норвешкој, на манифестацији посвећеној Светом Сави. Често идемо на манифестације и стално смо гости фестивала хорова широм Србије", наводи Софија Буквић.

У хору има 50 извођача жена и мушкараца, од 5 до 50 година. Оливера Миливојевић је прошлог септембра одлучила да се придружи овој распеваној дружини.

„Са унуцима сам дошла на аудицију и од тада смо редовни чланови хора. Нама је то задовољство јер певамо музику коју и приватно слушамо", објашњава Оливера Миливојевић.

Деци, основцима, средњошколцима, студентима и старијим члановима заједнички су таленат, извођачко умеће, али и међусобно разумевање и топлина коју сви чланови хора несебично размењују.

„Овде има пуно мелодија да се чује, које се не слушају на другим местима и то је оно што карактерише хор Свети Сава који негује традицију", каже Александар Јамуловић.

Свега овога не би било да није свештеника Ивана, који је аутор шест спотова које су снимили, а међу њима су и „Светосавска звона" - химна овог јединственог хора.

„На пробама када се смејемо смејемо се, када смо озбиљни онда учимо. Деца су различитих доба и због тога имамо различити приступ према сваком од њих. Најбитније је да када неко дође да то воли", објашњава свештеник Иван Антонијевић.

Ови распевани хористи ће годишњи концерт 20. децембра започети својом химном „Светосавска звона".

 

 

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи