Читај ми!

Чедин пут до успеха

Пироћанац Чеда Тошић, ученик другог разреда Техничке школе, добио је стипендију фондације "Привредник" из Новог Сада, која помаже младе, талентоване људе жељне знања. Чеда поседује све те особине, упркос болести, која га прати од рођења.

Шеснаестогодишњем Пироћанцу, Чеди Тошићу, компјутер је био највернији пријатељ од раног детињства, и зато је одлучио да му се "одужи". Уписао је жељену школу - смер електротехничар информационих технологија. Успут је пребродио неколико операција због церебралне парализе, али никада није желео да одустане од циља који је себи поставио.

“Стипендија коју сам добио приказује мој рад током прошле године. Много сам се потрудио да остварим то и жртвовао сам део себе како бих то испунио. Неретко бих жртвовао своје здравље. На крају сам успео да превазиђем тај тежак период и ова диплома ми показује да све може лепо да се заврши, ако ми то заиста желимо”, каже Чеда Тошић, ученик Техничке школе у Пироту.

“Наша два ученика су добила ову стипендију. И они ће примати стипендију до краја свог школовања. То је страшна мотивација и за њих и за наше ученике”, наводи Братислав Димитријевић, директор Техничке школе у Пироту.

Осим рачунарства, Чеда осваја награде и из друштвених предмета, а другови и професори имају само речи хвале за њега.

“Ми смо сви поносни на њега,то је велики успех и за школу и за одељење,првенствено за њега,и желимо му да тако настави”, каже Маша Станковић, ученица Техничке школе у Пироту.

“Свако се дружи са њим и ја њему помажем, он мени, ништа није другачије. - Какав је друг? - Одличан”, наглашава Владимир Смиљанић, ученик Техничке школе у Пироту.

“Веома активан, предузимљив, увек после часа пита шта је нејасно...Тражи једну опсежну анализу свог рада и ја се увек трудим да то њему пружим”, каже Драган Антић, професор Техничке школе у Пироту..

Упркос амбицији, Чеда је ипак имао бојазан да због болести неће моћи у потпуности да прати наставу.

“Ова школа ми је показала да је мој град И моја држава једна веома толерантна земља за овакве људе као што сам ја”, каже Чеда Тошић.

Тешкоће које наметне живот не морају бити препрека ка остварењу циља - већ изазов, ствар је избора - поручује овај млади, храбри Пироћанац.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи