Читај ми!

Мештани Сагоњева спремни за зиму

Зиме у планинским селима општине Куршумлија знају да буду веома сурове, неретко и са доста снега, због чега се малобројни, преостали становници на време спремају за овакве околности, које је тешко предвидети. Уз обезбеђивање прехрамбених намирница, воћа и лековитог биља, које сакупљају у нетакнутој природи, веома је важно и да што краће време путеви буду завејани, а у њиховом чишћењу и сами учествују.

Хладан ветар са Копаоника најављује скори долазак зиме у куршумлијско планинско село Сагоњево, које се налази на скоро хиљаду метара надморске висине. Неколико десетина мештана, од којих су многи превалили и осму деценију живота, користе последње лепе дане да се припреме за најхладније годишње доба.

“Кад се појави први снег, пошто даска и чишћење, најбоље иду низбрдо, одавде, па доле до моје куће, па до асфалта све је низбрдо. Поседају овде троје, четворо, петоро, колико може фреза да вуче и трактор и до Жуча”, каже Радован Радовановић из Сагоњева.

“Пред сезону је овако мало преуредимо, притегнемо, приковемо, припремимо и кад падне снег да је спремна за чишћење”, наводи Синиша Јовановић из Сагоњева.

Да је зима веома близу, може се закључити и по звуку моторних тестера. Обезбеђивање довољних количина огрева, најчешће буковог и храстовог дрвета,као и животних намирница је међу најважнијим обевезама преосталих горштака.

“Што више спремимо, боље ће бити за нас и грејање, сигурније. Брашно, со, најважније, кромпир и добру ракију, суво месо, подразумева се”, наводи Дејан Младеновић из Сагоњева.

Нетакнута природа на обронцима Копаоника, чист ваздух, мир и тишина, пружају готово идеалне услове за живот у већем делу године. Све се мења током зиме, у зависности колико траје и да ли доноси хладноћу и падавине.

“Код лекара због кијавице не идем, прво имам чај, а имам и љуту ракију. Ови чајеви, то су све чајеви овде из природе, из окружења, ја не купујем чајеве са ПДВ-ом. Тих десетак, петнаест, двадесет биљака коприва, нана, кантарион, мајчина душица, подубица, све су те травке овде”, каже Радован Радовановић из Сагоњева.

Мештани Сагоњева учинили су све што су могли да што спремније дочекају предстојећу зиму. Рачунају, кажу и на помоћ надлежних општинских служби, које до њих, због удаљености, стижу обично са мало закашњења, али их то не брине, јер су већ навикли да се и сами изборе са свим евентуалним проблемима.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи