Читај ми!

Документарни филм о Амету Аметовићу, јунаку Кумановске битке

Мирсад Ибрић (23) са својим удружењем Фењер реализује пројекте који младима на занимљив и креативан начин приближавају важне историјске догађаје и личности ромске националности са југа Србије. Један од најзначајнијих је Амет Аметовић, јунак Kумановске битке о коме је Мирсад направио кратки документарни филм.

У Лесковац је дошао пре осам година. Препознатљив је по својој елеганцији, предузимљивости, креацији. Kада не ради у фабрици, лабораторији или као достављач хране Мирсад Ибрић је редитељ, глумац, сценариста. Основао је и удружење Фењер чији је циљ да се од заборава отргну људи и догађаји који су оставили дубок траг у историји Рома на југу Србије. Први реализован пројекат је кратки филм о епском јунаку Амету Аметовићу, човеку који је својом виспреношћу преокренуо ток Kумановске битке.

„Ја се у тренутку претварам у њега и тако гледам на целу сцену и цео догађај, па сам самим тим из те перспективе створио такав сценарио за филм", објашњава редитељ, глумац и сценариста Мирсад Ибрић.

Мирсадова енергија, воља и жеља није остала непримећена у лесковачким културним институцијама. Његови пројекти имају пуну подршку Народног музеја и младих историчара како би на занимљив начин младим генерацијама представили важне историјске догађаје.

„Мирсад је једна дивна особа која заиста зна и жели да промовише такве вредности. Учи наше генерације о храбрости, виспрености и мудрости које је поседовао Амет Аметовић", каже историчар из Народног музеја Владимир Петковић.

„Мирсад је млад дечко са врло перспективним идејама и то је оно што је јако битно, да млади људи у ромској заједници желе да раде и да напредују", наводи историчар из Народног музеја Ђорђе Михајловић.

Удружење Фењер недавно је организовало и прву академију посвећену великом српском јунаку Kумановске битке.

„Мирсад ме је баш обрадовао када је дошао са том идејом и он нас је мотивисао и гурао да одрадимо ту академију на највишем нивоу", каже историчар Никола Петровић.

Мирсад вредно ради. До половине децембра требало би да заврши филм о стрељању Рома, Срба и Јевреја у Араповој долини, а већ је започео и пројекат под називом Бапске приче.

 

 

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи