Читај ми!

Пикасова дела изложена у Крагујевцу

Део Пикасових сериграфија, литографија, цртежа из приватне колекције Живе и Лазара Вујића из Љубљане, до средине децембра биће пред крагујевачком публиком. Изложбом у згради некадашњег суда Kрагујевац се придружује градовима широм света који обележавају пола века од Пикасове смрти.

На поставци 46 радова који су настали од 1932. до краја шездесетих година прошлог века. Различите тематике и мотиви инспирисали су ванвременског уметника. Подељени у три целине: „Флора и фауна Антиба", „Дупла флаута" и Пикасови цртежи из „Елуардове мапе".

„Занимљива је црно - бела литографија из 1947. године. У питању је „Глава младе девојке", која је сачувана тек у неколико отисака, те је због тога изузетно вредна", каже музејски водич Анђела Ђекић.

Франсоаз Жило, једна од многобрројних Пикасових муза, које је цртао у налетима љубави и страсти. На поставци у Kрагујевцу, женски и мушки актови, минотаури, чисте, сигурне линије. Нов и другачији на сваком графичком листу. Мајстор цртања још од дечачких дана, лако и брзо прелазио је од кубизма, до надреализма, неокласицизма. Својим радом, покретао је тектонске промене у уметности, оставивши најобимнији опус у историји.

„Чак 13.500 слика и преко 100.000 графика. Такође, бавио се и илустрацијом књига, дакле говоримо о једном изузетно свестраном уметнику", објашњава музејски водич Анђела Ђекић.

Стварао је као што је живео: силовито, енергично, непредвидиво. „Потпуно обузет сликарством, он сажвакава, прождире свет", пишу о њему у родној Шпанији, диве му се у вољеном Паризу, а његова слика „Жена са сатом" из 1932. најскупље је уметничко дело продато на аукцијама ове године.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи