Читај ми!

Чачак: Изложба намењена слепима

Први пут у Чачку као сегмент изложбе „Надежда Петровић - Модерност и нацијаˮ, у Уметничкој галерији која носи име славне сликарке, а у оквиру обележавања 150 година од њеног рођења, приређена је инклузивна изложба намењена слепим и слабовидим особама.

Поставку дела Надежде Петровић, прилагођену слепима и слабовидима, чине проширена легенда на Брајевом писму и аудио записи са биографијом уметнице и упутством за коришћење тактилних плоча. Тако се уметност велике српске сликарке осим визуелно сада може доживети додиром и звуком.

“Много значи из простог разлога што ви можете да опипате нешто што вам иначе визуелно није доступно, а притом можете да прочитате нешто што је прилагођено на ваш начин. Неко вам чита и што то буде другачије”, каже Наташа Главоњић из Чачка.

“Култура је изузетно важна за све нас и зашто не би прилагодили особама са ослабљеним видом да и они уживају и да се образују дакле по питању културе и уметности”, наводи Душица Драмићанин из Чачка.

Први пут особе оштећеног вида могу да доживе дела уметнице рођене пре 150 година у Чачку на прилагођен начин, а идеја Галерије је да тако свима омогуће доступност културне баштине.

“За изложбу су прилагођене четири слике Надежде Петровић из фонда Галерије. Од оног њеног првог формативног до познијег ратног периода. То су Баварац са шеширом из минхенског, Призренка из србијанског, Море из париског, из ратног периода то је Грачаница. Tренутно су изложене због простора галерије, односно простора Спомен собе, само две. Након тога ће у децембру бити смена, односно биће замењена другим двема Призренком и Морем”, објашњава Катарина Симеуновић, историчарка уметности УГ "Надежда Петровић".

Уметничка Галерија Надежде Петровић изложбу је реализована у сарадњи са Тифолошким музејом из Загреба, специјалном библиотеком за слепа и слабовида лица Републике Српске, Музејом савремене умјетности из Бања Луке и Уметничком школом из Чачка.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи