Читај ми!

Нова улагања у винарије у ваљевском крају

Оснивачи ваљевског Удружења виноградара "Градина", још пре три деценије почели су са обнављањем винограда у том крају. Од ове сезоне грожђе прерађују најсавременијом опремом, захваљујући једном од нових чланова Удружења, који је одлучио да више новца уложи у винограде и подрум вина.

Виноградари окупљени у удружењу "Градина" обновили су 14 хектара винограда у Mрчићу, засеоку у близини Ваљева. Након вишедеценијских искустава у узгоју винове лозе, стручне едукације и ширења засада, сада су успели да, захваљујући једном од чланова Удружења, обезбеде и најквалитетнију прераду грожђа.

"Ово је нови, савремени подрум који сад чини тежиште овог виногорја. Дошли смо у фазу да имамо најмодернију опрему, метода прераде која се одликује кроз најсавременије машине од флотатора који је један од последњих проналазака када је у питању производња вина и прерада шире у бистрину. Прерада у овим условима је прва сезона где смо релаксирамо били у ситуацији да прерадимо то што смо имали по свим стандардима", наводи Милован Стојковић, председник Удружења виноградара "Градина" Ваљево.

Потенцијал овог краја у виноградарству препознају и нови чланови удружења. Захваљујући једном од њих и уз помоћ субвенција, засађено је 10 хектара нових винограда и изграђен и опремљен подрум будуће винарије.

"Пре четири године смо дошли овде на једну потпуно запуштену њиву или скоро запуштено брдо које смо средили. После четири године кад видим шта смо урадили ја сам изузетно задовољан срећан због тога. Имали смо ове године мало слабији род због свега овога што се дешавало, али смо задовољни квалитетом вина", каже Синиша Шкрбић, власник винарије из Београда.

Најмодернијом прерадом у још квалитетније вино, виноградари из "Градине" надоместиће овогодишње проблеме услед мањег рода. План је да се након завршетка винарије у будућности природни потенцијал овог краја учини доступнијим посетиоцима, изградњом и апартманског насеља.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи