Читај ми!

Лекари нишког Дома здравља обишли удаљена села у Бабушници

Лекари Дома здравља из Бабушнице и нишке Војне болнице обишли су удаљена села у општини Бабушница и прегледали мештане. То су села са претежно старачким становништвом. Немају могућност да редовно долазе у Бабушницу, како би се прегледали и узели терапију.

Село Пресека је после Берлинског конгреса било познато по томе што је насред села пролазила граница између Србије и Бугарске. Од тада до данас у селу је остало правило да свако свакоме помаже, без озбзира на историјске и политичке прилике. Међутим, ни Пресека није била поштеђена економске миграције, па данас у њој живи тек стотинак времешних мештана. Долазак лекара за њих је, како кажу, најважнији догађај у селу.

“Живим сама с једно кутре. Ја и једно кутре џавка пред врата, ћерке по Бабушницу, остали кој куде. Имам проблем с притисак, са срце, имам ангину пекторис, мучи ме све”, каже Антица Марјанов.

“Много нам значи то, само још да имамо и апотеку у Звонци. Проблем је што немамо апотеку, па један дан идемо да нам препишу лекове, други дан идемо за Бабушницу да их узмемо, а нема превоз, па плаћамо такси”, каже иван Димитријевић из села Пресека.

Лекаре нишке Војне болнице и Дома здравља из Бабушнице сачекао је велики број пацијената.

“Они ће добити комплетан преглед. Одрадићемо свима ЕКГ, такође мерење шећера у крви. Биће одрађена класична аусхутација срца, плућа,мерење крвног притиска, попричаћемо са сваким пацијентом, узети комплетну анамнезу. За теже пацијенте, који су отежано покретни, биће организована кућна посета”, објашњава др Никола Новаков, лекар Дома здравља Бабушница.

Пресека је некада била међа две државе. Данас је далеко и од Бабушнице. Лекари су, када дођу, благодет, не само због медицинске неге коју пруже мештанима, већ и због разговора који успе да им боре развуче у осмех.

петак, 01. децембар 2023.
22° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке