Читај ми!

Орах скупљи од лешника и бадема

У сезони слава, већа је и потражња за орасима. У односу на прошлу годину, скоро су дупло скупљи. Килограм кошта и до 2.000 динара.

За крцкање и продају, домаћих ораха скоро и да нема. У шабачкој тржници, на тезгама су углавном ораси из увоза.

boxPluginImg

„Нови је, фин. Пребран, нема шта. Ни на шта се не осећа, онај ко жели квалитет, он ће и платити. То није домаћи? Није. Из увоза је”, каже Душанка Перић, продавац.

За две седмице, орах је поскупео за 600 динара. Према речима продаваца, увози се из суседних земаља, јер домаћи није родио.

„Година, ветар је срушио све, принос нула, нема ништа зато је и скуп, од 1.500 до 2, све зависи од квалитета” наглашава Љиљана Милутиновић, из Дреновца.

„Орах је 1.500 динара, набавила сам га у Босни. Купује се зато што је цена доста повољнија него сад овај неки домаћи, увозни или већ прошлогодишњи из хладњаче. Ово је домаћи? Јесте. Ситнији, али је јако укусан”, истиче Зринка Обреновић, продавац.

Некада је правило било да је лешник скупљи од ораха. Сада је другачије.

„Сад су ораси скупљи 1.800, а лешник 1.300. Без обзира, опет се траже више ораси”, каже Радојка Јанковић, продавац.

„Скуп. Прошле године био, 900, 1.000, 1.100 максимално. Ево сад, 1.500, 1.800. Не знам шта је то”, кажу купци и објашњавају да мање купиш, па онда мање правиш, и опет буде лепо.

„Није скуп, добар је. Кад човек слави, онда не жали”, додаје муштерија.

Уз мали принос, лош је и квалитет. Последњих година, површине под том културом су знатно увећане, али још није стигао род са тих плантажа.

„Мислим да и из увоза није нешто сјајан квалитет, пошто је генерално подбацила ова година што се тиче ораха. Још ти плантажни засади нису стигли на пун род. Тек кад стигну на пун род, биће и већа понуда”, истиче Милорад Јоцковић, ПССС Шабац.

Док домаћице траже рецепте за колаче без ораха, продавци кажу да ће до краја године орашасти плод још поскупети. 

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи