Читај ми!

Како су чварци постали деликатес

Чварци су некад сматрани „сиротињском храном”, правили су се у скоро свакој сеоској кући, а данас су деликатес за људе са дубљим џепом, јер им је цена око 2000 динара за килограм. У Качареву, их праве уз сланину и сматрају да је основни разлог поскупљења смањење сточног фонда.

Сезона топљења чварака креће крајем новембра, кад се још мало спусте температуре, али код Качаревца Милана Златковића увек се могу наћи свежи. Продаје их широм земље, а прави их од сланине мангулица. Каже да су скупи јер нема довољно свиња, домаћини их све мање гаје, а утицала је и афричка куга ове године.

boxPluginImg„Да би се добио један килограм чварака треба пет килограма свеже сланине, а цена сланине је 400 динара, те за топљење, па пута 5, добијемо 2.000. Из тог разлога чварци коштају и до 3.000 динара по великим продавницама“, каже Милан Златковић из Качарева.

Качаревци кажу да су људи једнако волели да једу чварке некад и сад, само их сад нема довољно.

„Свака кућа га је имала и није био цењен. Кад се не употреби одмах, да се једе онако врућ, онда се то вуче по кући дуже време и није био толико цењен”, објашњава Милан Ајдер, Удружење „Сланинијада“.

Нове расе свиња немају довољно сланине. На великим фармама теже да има више меса, а мање масноће.

„На фармама свиња данас од свиње од 100 кг добије се неких 5 кг масноће, а то је јако мало. Треба доста да се закоље свиња да би се добила нека количина. А и доста те масноће употребљавају за прераду, па има мање за чварке“, додаје Милан.

Судећи по потражњи на сајмовима хране, купци су се ужелели домаћих производа.

„Ако је сланина краљица, која суверено влада нашим чулима, онда је чварак њен краљ“, објашњава Ајдер.

На Сланинијади у Качареву и код домаћина свакако се могу наћи укусни чварци, као и други производи од меса.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи