Читај ми!

Са Надеждом кроз време

Поводом 150 година од рођења чувене сликарке Надежде Петровић у њеном родном Чачку су изведени кратки драмски комади "Са Надеждом кроз време". Ово је пројекат који Уметничка галерија реализује већ неколико  година у сарадњи са основним и средњим школама.

Јесен 1898. у Чачку. Породица Петровић се спрема за заједничко фотографисање пред Надеждин одлазак на студије сликарства у Минхен. Као инспирација за драмску мињатуру, послужила је ова породична фотографија која се чува у Уметничкој галерији. Осећања , жеље и надања сликаркиних најближих, уверљиво су приказали ученици Гимназије и неколико основних школа.


„С обзиром да је то оживљавање наше историје која је богата у сваком погледу па тако и у сликарским остварењима Надежде Петровић која не само да има велика остварења у сликарству него има заслуге у Првом светском рату као болничарка тако да сматрам ово за један мали корак у неком вишем циљу“ каже Лука Дмитровић, ученик Гимназије у Чачку.


„Причали смо са професорима где су нас упутили како је изгледало то некад колико је било тешко време некако да се уживимо у улогу и да пронађемо себе у томе. Надежда је била јако напредна жена и показала је колико је испред свог времена“ истиче Викторија Крсмановић, ученица Гимназије у Чачку.


Пројекат "Са Надеждом кроз време" спроводи се већ осам година по идеји кустоса Драгане Божовић. Поред приче о фотографисању, у Дому ученика први пут је изведен и кратак комад о боравку Надежде Петрович и брата Растка у Венецији 1914.Изведбу прате и костими специјално израђени за представе.


„Надежда је са братом Растком у Венецији , нажалост она ту сазнаје да је почео Први светски рат и са њим се враћа у Србију.Ове године се обележава и 125 година од рођења Растка Петровић, нашег великог књижевника и Надеждиног омиљеног брата тако да уствари овде две приче посвећујемо и Надежди и Растку“, истиче Драгана Божовић, виши кустос Уметничке галерије "Надежда Петровић", Чачак.


„Веома одлучна жена и храбра да у том периоду у коме жене не би изабрале такав како да кажем појаву, једноставно да иду за сликарством. Тако веома сам задовољна што глумим њу“ каже Марта Јеринић, ученица ОШ "Свети Сава", Чачак.


Протеклих година драмске минијатуре о животу чувене Чачанке, изведене су на бројним манифестацијама. Овога пута у оквиру пројекта прве националне престонице културе.

 

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи