Читај ми!

Здраво одрастање: пет часова физичког недељно, искуство школе у Мраморку

"Свако дете има право да одраста здраво" је пројекат који у 73 школе у Србији спроводе Министарства просвете, спорта и здравља. Једна од школа која ће ове године имати 5 часовна физичког и здравственог васпитања недељно је Основних школа "Сава Максимовић" из Мраморка.

Стручњаци из Покрајинског завода за спорт тренутно обилазе 18 школа у Војводини, који су део пројекта „Свако дете има право да одраста здраво". У Мраморку су обављали здравствене прегледе и тестове моторичких способности код деце. Ученици првог, трећег и петог разреда радили су различите вежбе, како би се утврдило њихово стање сада, на почетку године, да би се касније то упоредило са подацима на крају пројекта.

Ђаци кажу, физичко им је омиљени предмет, свидело им се што свакодневно имају час. Вежбају, мере се, играју одбојку и кошарку.

 Познато је да деца данас много времена проводе испред рачунара и мобилних телефона и нису довољно активна.

Многа истраживања су показала да је све више деце гојазно и да се мање баве спортом. Из тог разлога је неопходно да се уведу додатни часови, како би деца била све више физички ангажована", наглашава Бранко Ђурић, Покрајински завод за спорт.

Критетијум да школе уђу у овај програм био је да спроводе обогаћени једносменски рад. Од 147 ђака у мраморачкој основној школи, 47 је укључено у пројекат.

„Наша школа је од 2018-19. године у пројекту обогаћеног једносменског рада, који подразумева различите активности, где деца поподне имају радионице, на пример енглески језик, музичку културу, луткарство", каже директорка школе Љиљана Крничан.

На крају школске године сумираће се резултати пилот пројекта и донети одлука да ли ће се он примењивати и у осталим школама.

 

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи