Читај ми!

"И ми скупљамо зимницу", акција нишких волонтера који брину о напуштеним животињама

Удружење Зоопланет у Нишу бави се збрињавањем дивљих и великих домаћих животиња као и егзотичних кућних љубимаца. Сваке године у ово време организује се и акција "И ми скупљамо зимницу", где сви који желе, могу да помогну да животиње што лакше преброде зиму.

Откад је, као петогодишња девојчица, први пут посетила ЗОО кутак, Хелена сваки слободан тренутак проводи овде. Ништа јој каже није тешко али најрадије време проводи бринући о коњима.

“Највише волим са свим животињама да радим кокретно али највише са коњима. Моје задужење током викенда је рад у мањежу шетање коња, и овако за викенд рад са коњима”, каже волонтерка Хелена Стојановић.

Већина животиња овде стигне у тешком стању, напуштени младунци, али и измучене повређене животиње. Једна од њих, преживела само захваљујући даноноћној бризи волонтера је кобила Аурелија. Њу је претукао њен власник, а случај је добио судски епилог.

“Први случај у Србији где је неко кажњен казном затвора за злостављање животиња је управо ове године донешен и разрешен захваљујући кобили Аурелији и она је баш брутално претучена и повређена и нажалост ето она је морала да прође ту жртву. Након пар месеци се супер осећа, нема више повреде, стекла је поверење у људе што је најбитније”, објашњава Душан Стојановић, Зоопланет Ниш.

Кад је време лепо све је лакше. Зима је нови изазов. Тренутно је у прихватилишту 230 животиња. За многе су потребни лекови и ветеринарске услуге, а треба их и нахранити и утоплити.

Акција "И ми скупљамо зимницу" подразумева да сви грађани могу, или викендом, суботом и недељом кад смо отворени од 11 до 17 сати да донесу храну овде, да ли су то у питању житарице, сено, слама, воће, поврће, нама све значи, јер имамо шири спектар животиња које су и биљоједи и месоједи”, каже Сандра Николић, Зоопланет Ниш.

Главни задатак је да се животиња што пре оспособи за повратак у природу. За 15 година рада Удружења овде је уточиште пронашло и у природу враћено скоро 7000 животиња које припадају заштићеним врстама.

Донације можете уплатити:

АИК Банка
Број рачуна: 105–22423–78

ЕУРО Банка
Број рачуна: 150-0000025022486-10

За уплате из иностранства:
ЕУРОБАНК ДИРЕКТНА АД
ИБАН: РС35150007010011113417

 

 

 

 

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи