Читај ми!

Како је Иренеа из Француске Гвинеје покренула Игриште

Иренеа Митровић рођена у Француској Гвинеји већ скоро једну деценију живи у селу Игришту код Лесковца. Село јој је како каже прирасло срцу, а захваљујући њеној иницијативи урађена је улична расвета, сада се асфалтира пут, а жеља јој је и да Игриште добије дечији вртић.

Зорана је упознала у Паризу, а на обронке Кукавице, у село Игриште дошла је пре десет година. Иренеа Тогакапута Гамбиер Митровић рођена је у Француској Гвинеји. По занимању патолог, пензионерске дане посветила је раду, у пластенику и у воћњаку, а гаји и живину.

И кокошке и све и живина има шљиве, вишње, трешње и грожђе“, каже Иренеа.

Прилагођавње није било лако. Иренеа има и кинеско порекло, а труди се да обједини обичаје Француске Гвинеје, Тахитија и Србије. Има две ћерке и сина Пака Мариана који је део француског контигента КФОР-а.

Ово је традиционално, ти треба још да долазиш код мене, да се зове добро дошли и добро дошли други пут. Ја воли гра, пасуљ се зове, пита, роштиљ, пљескавица, батак и салата шопска салата”, истиче Иренеа

Иренеа организује акције како би се село уредило. Урађена је улична расвета, а сада је Иренче, како је зову мештани Игришта, окупирана изградњом пута кроз село који су мештани делом сами финансирали. И то није све.

Кажу, изванредна је, побратимка је, навикли су се на њу, добра је за село. А Иренче, како је зову планира и вртић у Игришту.

Србија је њена друга кућа. Иренеа је често у Лесковцу и Новом Саду, али Игриште јој је прирасло за срце. Жеља јој је да село које има највише деце у целом Поречју постане туристичка десетинација за госте из Француске Гвиније, Тахитија, Кине. Уз Иренче снови лако постају јава.

 

 

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи