Читај ми!

Колико пољопривредни произвођачи користе стручну помоћ

Максимални приноси услов су одрживости и профитабилне производње у пољопривреди. За то је неопходна сарадња стручњака и произвођача. Агрономи су све чешће на пољима и у засадима у Драгачеву.

На око 2,5 хектара породица Суруџић из драгачевског села Горачићи гаји јабуке. Да не зависе од временских непогода један хектар засада покрили су мрежом, а годинама се у производњи ослањају на знање и савете стручњака.

boxPluginImg

„Начелно знамо оно оквирно, већи део али никад није вишка. Искуство је искуство али увек се појављују нови препарати, новитети у сваком случају. Тако да никад знања, никад вишка”, каже Мирко Суруџић, из Горачића.

Успешности у пољопривреди, кажу, нема без струке, а да се наука приближи конкретној производњи помаже и то што их бар неколико пута годишње посећују агрономи.

„Живи контакт, овако и добро и преко интернета и овако упутства остала све је то лепо написано али најбољи је живи контакт да се поприча и да се размене мишљења и искуства и стручњака и нас пољопривредних произвођача”, додаје Мирко.

„И Стручна служба из Чачка, они нам исто често долазе са њима се консултујемо и много лепо сарађујемо мислим задовољни смо и водимо рачуна да то буде испоштовано све по пропису што би требало и због нас, а и због купаца неких наших”, истиче Милорад Суруџић из Горачића.

У време све изазовније пољопривредне производње и великог утицаја климатских промена на терену су агрономи све траженији.

„Покушавамо да сагледавамо свако пољопривредно домаћинство као јединку и да искористимо њихове апсолутно потенцијале, да усмеравамо њихову производњу, да заједно подижемо нову и да поспешујемо оне производње које су већ они успоставили на свом домаћинству”, наглашава Милош Вујисић, инжењер пољопривреде.

Од оснивања засада, до технологије гајења, заштите и третмана након бербе пољопривредни произвођачи могу се ослонити и на помоћ научних радника чачанског Института за воћарство.

„Та помоћи се огледа у томе да ми њима помогнемо како да правилно подигну засад воћака за које се одлуче а након тога да на правилан начин одржавају те засаде да би имали оптималан принос и оптималан квалитет”, каже др Небојша Милошевић, виши научни сарадник Институт за воћарство Чачак.

У протеклих 5 година програмом подршке пољопривреди општина Лучани издвојила је више од 220 милиона динара, а уз подстицаје и континуирано присуство агронома за унапређење пољопривредне производње драгоцена су и стручна саветовања.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи