Читај ми!

Нема места за нове наслове

Народна библиотека „Раде Драинац”" у Прокупљу постоји већ 115 година и никада није имала одговарајући простор за смештај богатог књижног фонда. Подстанар је у згради Суда више од 50 година а смештена је у 250 квадрата подрумског простора.

Неусловни простор у подруму Суда, у коме се Градска библиотека налази, нису препрека да се ту окупљају љубитељи писане речи који дневно изнајме више десетина књига.

boxPluginImg

„Јесам задовољан, стално се обогаћује књижни фонд тако да за сваког има према сфери интересовања“, каже Драгослав Ђокић.

„Задовољна сам насловима које имају. Мислим да Прокупљу треба нова зграда зато што немају где да сместе књиге које имају“, истиче Милосава Марковић.

Библиотека има више од 3.000 чланова и преко 100.000 књига, које су смештене на старим полицама у само 250 квадратних метара. Проблем је и како сместити нова издања.

„Већ смо у некој ситуацији да те нове књиге које пристижу буду по неким столовима, поду и да су смештене на један неуслован начин“, наглашава Драган Огњановић, директор библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу.

Огњановић истиче да је урађен идејни пројекат и обезбеђена локација за изградњу нове библиотеке.

Планирано је да она буде на простору од 2000 квадратних метара са савременом опремом и богатим књижним фондом.

„У неких наредних 5-6 година да се изгради нова зграда библиотеке какву град, какав је Прокупље заслужује и какву заслужују наши грађани јер до сада нису били у прилици да користе библиотеку на прави начин, да имају научно одељење, одељење периодике да имају довољно простора за све оне активности које постоје“, додаје директор Огњановић.

Књигу је могуће изнајмити и електронски, јер је библиотека дигитализована пре 5 година.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи