Читај ми!

Колико се исплати органска пољопривреда

У Србији се око 7 000 људи бави неком врстом органске производње хране, која је све траженија, али и скупа како за потрошаче, тако и за произвођаче. Највећи део, углавном намирница биљног порекла се извози.

На плантажи породице Радовановић у Милутовцу берба органских јабука приводи се крају. Крупни плодови воћа изгледом, укусом и мирисом подсећају на детињство.

"Имајући у виду то да се конвенционални засади јабуке третирају и преко 20 пута у најбољим годинама видели смо колико се ту синтетичких препарата користи, хербицида. Онда смо решили да унапредимо ту производњу и да видимо да ли би могли за наше тржиште да понудимо органску јабуку у којој нема употребе синтетичких препарата", каже Драган Радовановић пољопривредник из Милутовца.

У Расинском округу мало пољопривредника бави се овом производњом која је веома скупа и строго контролисана.

"Обично су то људи који имају сосптвене хладњаче, па раде ту неку групну сертификацију која у будуће неће бити могућа, свако ће морати да буде носилац сертификоване органске производње. За сад није значајније заступљено, људи су свесни да је то једна тешка производња", каже Момир Недић, саветодавац ПССС Крушевац.

На домаћем тржишту мало је воћа и поврћа са сертификатом органик.

"Не може да се нађе сертификована у Крушевцу, мада сви кажу то је природно непрскано, то не постоји", сматра једна суграђанка.

"Нажалост интересовање је јако мало разлог је куповна моћ грађана, не могу сви приуштити себи органски производ. Неке веће продаје за сада нема”, каже Драган Радовановић, пољопривредник из Милутовца.

Највећи део, чак 80 процената органске хране пласира се на инострано тржиште. Извози се углавном замрзнуто воће, малина, купина, боровница, вишња, јагода.

Прошле године остварен је приход од билизу 70 милиона евра.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи