Читај ми!

И спортисти и филмаџије радо свраћају у Памбуковицу

Тамнавско село Мркшина црква, касније названо Памбуковица, у историјским изворима помиње се половином 16. века када је у оквиру манастира постојала штампарија црквених књига. Данас је то једно од највећих села убске општине.

Историја живописне Памбуковице у Тамнави деценијама је интересовала Милорада Пантелића, официра у пензији, да ишчитава архивску грађу о родном селу. Најважније појединости сажео је на десетину страна ситно куцаних на писаћој машини.

„Једно од најстаријих села у тамнавском крају и то ме највише привукло да изучим историју мога села", каже Милорад Пантелић, потпуковник у пензији.

Последња стара српска штампарија у време Турака радила је у манастиру Мркшина црква до 60-их година 19. века. Монашки живот у ново време у манастиру Меркшинац, под окриљем цркве Вазнесења Господњег, обновљен је доласком игумана Серафима протосинђела Сергија 2014. године.

„Слава Господу, пуно тога је урађено, мада још много тога треба да се ради. И је у доста тешком стању и треба на цркви да се ради обнова, једна велика обнова", наводи Серафим Ковачевић, игуман манастира Меркшинац.

Школа у Памбуковици траје 125 година. Данас је савремена са обогађеним једносменским радом и добро опремљена, али бележи осипање броја житеља.

„Пре, рецимо, неких десетак година имали смо до 150 ученика, а ево данас их имамо до 121 тренутно у матичној школи, овде у Памбуковици и у четири издвојена одељења“, каже Ана Гајић, директорка ОШ „Свети Сава“ у Памбуковици. 

Југословенска фудбалска легенда, Драган Џајић, рођен је у Памбуковици. Фудбалски клуб има 74 године, али је показатељ да је Памбуковица село младих.

“Једини циљ је да је што више младих, да наставимо у 2024. да деца пионири и омладинци да би имали и ту селекцију, да играмо омладинску селекцију”, каже Мирослав Пантелић, председник ФК Памбуковица.

Данас је ово село је привлачно и филмаџијама. У центру Памбуковице снимана је позната телевизијска серија.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи