Читај ми!

Савремено стваралаштво у славу Милене Павловић Барили

Проглашењем победника у Пожаревцу је отворено 19. Бијенале у част стваралаштва Милене Павловић Барили, под именом "У светлости Милене". Изложба у њеној родној кући окупља најеминентније уметнике данашњице.

Гран при 19. Бијенала освојила је Маја Обрадовић за дело "Насмеј се" на којем доминирају оштећени или осмеси пред пуцањем, а такве, како каже, све чешће среће на улици. Рад је настао након 10 година истраживања, а из писама Милене Барили закључује да не постоји разлика у начину одбијања женског рукописа у прошлом и овом веку.

"Ово је тиховање, сакривање од система, страх од одбијања и за мене је то било доста тешко и компликовано и мислила сам да никад неће доћи крај трпљењу. Женски аутори ипак живе другачији живот, другачије склапају послове и продају слике. Мислим да је то нешто о чему морамо причати на даље јер тржиште није исто за жене и мушкарце", каже Маја Обрадовић, Гран при 19. Бијенала Милене Павловић Барили.

"Када смо дубље гледали, када посматрате неке радове, имате радове који су слојевитији који на први поглед делују изузетно добро технички изведени, онда кад дуже посматрате почиње да се пробија та актуелна друштвена ситуација, један врло битан подтекст који их чини у овом тренутку важним и ангажованим и то је определило наше мишљење", наводи професор др Дијана Метлић, председница жирија.

Тема "Колектаријум Венериног дневника" омогућила је да у средишту Бијенала буде жена, њен значај и положај у животу и уметности. Тиме је Галерија Миленин дом постала сигурно место за женске ствараоце.

"Ја сам одлучила да направим једну верзију мало бруталнију. Једне Венере која је разочарана, симбол љубави голубица је на поду је беживотна. Постоје разни симболи као канап који симболизује везивање мушког и женског света", каже Јулија Дашић, друго место 19. Бијенала Милене Павловић Барили.

"Све је велика част што је везано за име Милене Павловић Барили. И она је моја инспирација везана за жену, њену снагу и њену нежност", наводи Маја Мајолиница, треће место 19. Бијенала Милене Павловић Барили.

У конкуренцији су била 32 рада шеснаест уметника из Србије, Црне Горе, Хрватске, Француске и Аустрије у селекцији др Снежане Петровић.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи