Читај ми!

Докле се стигло са санирањем последица пролећних поплава у крушевачком крају

Поплаве које су овог пролећа погодиле и крушевачки крај причиниле су велику материјалну штету - само на путевима, инфраструктури и у пољопривреди премашила је милијарду и 800 милона динара. Поплављено је и више од 200 стамбених и привредних објеката. Санација и радови на превенцији нових поплава почели су летос, али ће посла бити и у наредној години.

Од пет локација које се тренутно санирају, најопсежнијие се ради у МЗ Паруновац. Изградњом бетонских канала са решеткама и чишћењем дела Кобиљске реке, циљ је да се од атмосферских и бујичних вода заштити двадесетак домаћинстава и стотинак хектара земље у доњем делу насеља, које је највећу штету претрпело прошлог лета.

"Било је страшно, у свим двориштима је било пуно , пуно воде, до врата је дошла вода. -Надате се да неће бити више тога?-Надам се и мислим да неће", каже Виданка Ђурић, из Паруновца.

"Великих проблема смо имали ту сваке године кад су велике кише, ту се излива тај поток јер иде вода одозго са аеродрома. Ја сам сам то чистио, тај канал, али ништа, џабе. А сад је ово одлично", наводи Љубиша Шошић из Паруновца.

Хитним санационим и радовима на одбрани од поплава, за које је из буџета града Крушевца издвојено 60 милиона динара, биће обухваћено 27 насељених места, од којих је највећа штета забележена у Кошевима.

"Цела МЗ Читлук је била врло специфична, јер сви водотокови који су се сливали ка Вучачком, Гарском потоку су правили проблема. То је МЗ Лазарица, МЗ УН, а посебно МЗ Читлук, потез од војног комплекса Равњак. Радови су у току на ободним каналима, на каналима за одвод воде и свега другог што иде. Треба рећи да је од почетка године већ 18 милиона утрошено на хитне санационе радове што се тиче водотокова другог реда на територији града Крушевца", наводи Душан Тододровић, начелник Одељења за ванредне ситуације града Крушевца.

Јавно водопривредно предузеће "Србијаводе" до краја године завршиће и рашчишћавање 2 километра тока реке Пепељуше чији слив прихвата воде из три општине.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи