Читај ми!

Лозница у сусрет веку радиофоније у Србији

У музеју Јадра у Лозници отворена је изложба "Година пре века - 99 година радиофоније у Србији". Аутор поставке је Лозничанин Миодраг Глигорић, инжењер електротехнике, који у својој колекцији има око 200 радио-апарата, из периода између 2 светска рата.

Првог октобра 1924. године Радио Београд се први пут огласио са радио-телеграфске станице у Раковици 1. У предвечерњем термину од сат времена преношени су концерти, читане вести, сервисне информације. Вести су припремали новинари "Дневних новости" и "Политике, а музички део програма дирекција Београдске опере.

"То је био први електронски медиј на Балкану, један од најстаријих у Европи. Он је био девети у Европи, замислите, на пример, радио Беч је истог тог дана почео са радом, радио Париз је почео само шест месеци раније, а на пример Москва није имала свој радио" наводи Горан Вилић, историчар у музеју Јадра.

Емитовање радио програма три пута недељно - уторком, четвртком и суботом, било је права сензација за све Београђане који су сигнал чули најбоље. Радио апарате поседовали су само ретки, забележен је само 61 претплатник.

"Онај ко би имао радио апарат, онда ови остали комшилук, малтене читава улица је долазила и слушали су тај програм. Затим, постављени су велики радио пријемници у најзначајнијим локалима", додаје Горан Вилић.

Стални програм радио је почео да емитује 24. марта 1929. године. Програм је најавила Јелена Билбија Лапчевић.

"Први сигнал је такт једне старе добре староградсе песме старе неких 200 година која се зове "Милкина кућа на крају", иначе у тим првим емитовањима глумци су говорили уживо из студија, музичари, на пример, великани београдске опере су уживо изводили ту свој програм у студију" истиче Горан Вилић.

На изложби у музеју Јадра приказно је око 20 радио апарата из Глигорићеве колекције насталих у периоду од покретања Радио Београда до Другог светског рата.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи