Читај ми!

У ваљевској Модерној галерији изложена портретна скулптура Љубе Поповића у бронзи

Идеја да Ваљево добије споменик посвећен Љуби Поповићу, потекла је из Модерне галерије пре годину дана. Завршена је портретна скулптура у бронзи, рад академске вајарке Саре Николић. Поштоваоци Љубе Поповића, ликовног уметника светског реномеа, моћи ће да је виде од суботе, 4. новембра.

Психологија портрета и покрет водили су ауторку Сару Николић у стваралачком процесу. Вајајући меморијалну скулптуру Љуба Поповић проучавала је лик и проницала у његов карактер. Као основу композиције одабрала је фотографију Љубе Поповића, коју је у париском атељеу испред слике "Место сахране" забележио је мр Војислав Јовановић.

"Велика одговорност према самом уметнику, друго према породици да се допадне породици, да се допадне људима, да га људи коју су га познавали препознају у овој скулптури. Ето, то ме негде носило и што се подижу споменици уметницима и одаје почаст уметности, то ми је врло, врло битно”, истиче Сара Николић, академска вајарка.

Босоног, на високој столици, дубоко загледан у слику - поза је у којој је у бронзи овековечен Љуба Поповић. Положај ногу ствара утисак да намерава да устане и платну дода нови потез. Из Париза је овим поводом дошла његова кћерка, академска вајарка, Адриана Поповић са породицом.

"Ово је нека његова слика старијих година, тако да мени успомена је он већи, да кажем тако, али ме је запањило кад сам ушла у тај поглед, тај нежни поглед који је стварно његов онако. Ми нисмо сви вечни, тако да ово ће остати на неки начин вечито, тако да ми је то веома драго", наводи Адриана Поповић, кћерка Љубе Поповића.

У оквиру сталне поставке Љубиних слика у Модерној галерији, где је и његов спомен-атеље са бројним личним предметима, скулптура ће бити до марта следеће године.

"Наша идеја је да до тада, значи у ових неколико месеци колико ће овај споменик стајати овде да се пронађе идеално место и право место које Љуба заслужује у граду да ова споменичка скулптура добије праву своју намену и оно што Љуба заслужује" наглашава Марија Ђурић, директорка Модерне галерије у Ваљеву.

Љуба Поповић преминуо је пре седам година. Почива у Ваљеву. По речима академске сликарке и есејисте Јасне Опавски, међу светским именима је, која смрћу не губе ништа од интензитета свог присуства.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи