Читај ми!

На видику нови видиковац на Гудуричком врху

Највиши врх Војводине са 641 метром надморске висине је Гудурички врх на Вршачким планинама. Са видиковца, који се ту налазио до пре неколико година, поглед се пружао све до Румуније. Лепа вест је да ће Вршчани, рекреативци и туристи, наредне године поново моћи да, осим освајања самог врха, овековече и поглед на пејзаж јужнобанатских равница.

Након што је јака кошава 2019. срушила видиковац на Гудуричком врху, а који ни годинама уназад није био у употреби из безбедносних разлога, на видику је нови - савременији и безбеднији од старог. Техничка пројектна документација је готова, а изградња би требало да почне наредне године.

“Оно што је новина јесте да ће та конструкција бити од метала и биће прилагођена околини, оплата ће бити од дрвета тако да ће се уклопити у амбијент на самом Гудуричком врху. Иначе висина видиковца биће као и оног старог, негде око 15,5 метара, платформa на врху биће 4 пута 5 метара и моћи ће да прими 15, 20 људи који ће истовремено моћи да уживају у прелепом погледу на јужнобанатску равницу”, наводи Славиша Максимовић, члан Градског већа за рурални развој

Од подножја брда до Гудуричког врха води вијугава стаза кроз густу шуму, дугачка 6 километара омиљена међу планинарима и рекреативцима. У плану је да се упореди са видиковцем до самог врха изграде и три одморишта. Средства је обезбедио покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, кроз пројекат.

“Сва ова стајалишта, пут, обележја, туристичка сигнализација значајно је за сваког туристу и сигурна сам да ће то пробудити интересовање многих да дођу. Мало Средиште је место које је на обронцима Вршачких планина које је мало, али врло интересантно где је квалитет ваздуха на највишем нивоу 365 дана у години, ово место има најквалитетнији ваздух и то ће сигурно бити веома интересантно да људи дођу и бораве”, истиче Татјана Палковач, дир. ТО Вршац.

Мало Средиште се последњих година профилисало као пожељна турситичка дестинација, па у овом селу које има свега 47 становника ничу савремене куће и виле за издавање.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи