Читај ми!

Мачва: Топла јесен одложила кисељење купуса

Календарски, време је за спремање купуса за кисељење, али због топлог времена, многи још чекају да напуне бурад главицама. У Мачви, род је добар, али је потражња слаба.

 Дејан Гладовић из Дубља, купус производи на два хектара. У односу на прошлу годину, продаја купуса је како наводи, знатно слабија.

"Топло време, слабо иде продаја, слаба је потражња. Ни цена није нешто, али да не буде да стално кукамо. Није нам толико ни битна цена, само је битно да се ово склони са њиве, да се узму неке паре што су уложене’’, каже Дејан Гладовић из Дубља.

Због суше, производња је ове сезоне била захтевнија него иначе.

,,Кише није било од како је купус расађен, наводњавање максимално. Продаја није ишла уопште. Код мене је стигао пре десеттак дана на другој њиви. Прода се тона - две дневно, а требало би пет до седам тона минимално’’, додаје Гладовић.

Уз нове сорте, у Мачви производе и оне које купци традиционално купују већ годинама.

,,Главице су, има понека крупна. Тражи се ситнија роба, имамо таквог 80%, има нешто мало и крупнијег. Сорти има доста, има квалитетних и добрих и нових и старих, ја сам на сортама браво и потомак, због продаје. Хектар и по потмока, пола хектара браво. Има и нових сорти, проба, да видимо како ће ићи. Купци су чули, и траже једно и ти то мораш да произведеш. Цена на велико је код мене, не могу да га дам боље од 15 динара код мене кући у дворишту, у ринфузи. Дајем га на 15 динара, и то тешко. То је минимум минимума. Али, опет, ту су приноси велики, и буде нешто’’, истиче Дејан.

У родној години, роди око 80 тона купуса по хектару. Већу продају, и већу цену, произвођачи очекују са хладнијим данима.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи