Читај ми!

Како се греју Прокупчани: огрев - понуда и цене

Прокупље је један од ретких градова у Србији који нема топлану, па се грађани греју индивидуално, гледајући свако своју рачуницу. Каква је понуда огрева у Топлици, шта се највише тражи и по којим се ценама купује?

Грејање више од половине прокупачких домаћинстава је на дрва, угаљ и пелет. Чекајући дуго најављивани гасовод у граду без топлана и даљинских система грејања у стамбеним зградама углавном се користе термоакумулационе пећи:

"Грејем се на струју. За утрошак не би знала колики је, различит. Велики су трошкови, али ја ту ништа не могу."

"Тренутно се грејем на дрва, имам своја дрва тако да десетак кубика сигурно се потроши и то је мука треба да се спреми, да се обезбеди, да се дотера има и ту посла."

"Парно грејање, али на дрва, потрошимо 24 кубика сваке године, скупо је грејање", истичу анкетирани.

Цене огрева су нешто ниже него прошле године, а на стовариштима у Топлици бележи се благи пораст тражње за свим врстама енергената.

"Цена пелета креће се 34 хиљаде динара по тони, цене угља крећу се у опсегу од 20 до 24 хиљаде динара, огревно дрво - у зависности у каквој форми се узима је - од 9 хиљада до 9850 динара, док је тона брикета негде од 28 до 30 хиљада", наводи Саша Кривокапић, власник стоваришта из Прокупља.

На тржишту има довољно свих енергената па се на испоруку не чека, а снабдевачи имају и продају на три до шест месечних рата путем административне забране као и попусте за пензионере.

"Попусти за пензионере са пензионерским картицама крећу се у опсегу од три до десет посто у зависности од добра које се набавља", каже Саша Кривокапић, власник стоваришта из Прокупља.

Најтраженији енергент у Прокупљу су дрва, ван стоваришта цена им је 7 хиљада, а за сечење и цепање потрошачи ове јесени плаћају 800 динара по кубику.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи