Читај ми!

Каква су искуства једне Јапанке која живи и ради на Златибору

Из Токија је пре непуне две године Такако Сакаи стигла на Златибор из Јапанске агенције за међународну сарадњу да пренесе искуства у маркетингу из токијске у туристичку организацију Златибора. У међувремену, ради пројекте, стекла је пријатеље и научила много тога о људима, обичајима, храни код нас, али и пренела део јапанског духа.

Златиборски дан јој обично почиње овако, поздравом с колегиницама, а онда крећу договори и пројекти. Један од пројеката на коме је баш она радила сврстао је Златибор у 100 светских зелених туристичких дестинација. После родног, по броју становника највећег града на свету, први боравак на планини био је потпуно другачије искуство у сваком погледу као и заједнички рад с колегама, али се брзо навикла.

Такако Сакаи каже: „Моји утисци са Златибора су заиста лепи, уживам у боравку овде на планини јер има природе и популарних туристичких дестинација и доста страних туриста. Али, људи су превасходно посебни, дружељубиви.

“Највише сарађује с нама на пољу маркетинга, даје неке идеје, преноси своје богато искуство, али заиста колико се она трудила прво да научи српски језик, друго да разуме и нашу културу и наш темперамент и заиста да се приближи нама толико се и ми трудимо да научимо доста од ње”, истиче Невена Мајсторовић из Туристичке организације Златибор.

Осим искуства и знања, преноси Златиборцима и део јапанске културе, тренира јогу и упознаје околину, па већ зна већину златиборских села. Омиљено место јој је како каже уникатно Сирогојно и пијаца због кајмака и пршуте и ту је продавци већ познају. Има и друге фаворите када је у питању златиборска понуда.

“Наравно да пиће - ракија, сокови такође, за храна - свиђа ми се много комплет лепиња, али мало је тешка”, наглашава Такако Сакаи.

Једини проблем са златиборском храном је, како каже што брзо додаје килограме. Не свиђа јој се баш гужва и зграде, саобраћај, али је много више ствари које воли. Како се њен боравак на Златибору ближи крају у једно је сигурна, на планину која јој је постала блиска вратиће се можда већ следећег лета.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи