Читај ми!

Проширење заштите Рибничке клисуре

Грађани могу да помогну научницима да дођу до нових сазнања. У мионичком крају у клисури Рибнице недавно су откривене две нове врсте стонога. Еколошки покрет "Оквир живота" настоји да се заштићена зона прошири и са љубитељима природе због тога вредно раде на терену.

Клисура Рибнице са пећинама, које одавнина привлаче истраживаче, Рибничком, Шалитреном, Малом и Великом врбничком, споменик је природе. Под заштитом је 28 хектара. Еколошки покрет „Оквир живота" из Паштрића надомак Мионице, организује грађанске експедиције. Евидентирају живи свет са стручњацима Биолошког факултета, који га потом детаљно анализирају.

"Овде смо нашли нешто што ја још не знам конкретно шта је, али ћемо видети и утврдити. Дакле, циљ нам је коначно да попишемо живи свет који можемо да уочимо. Наравно, то не може одједном, не може у једном тренутку, то мора да се ради више пута", наводи Милица Милетић, докторанд Биолошког факултета у Београду.

„Са колегама смо успели да пронађемо чак две нове врсте за науку, интересантне мале стоноге које спадају у неке древне, реликтне медитеранске форме", истиче Мирко Шевић, истраживач-сарадник Билолошког факултета у Београду.

Нове врсте у Рибници које су недавно откривене мотивишу учеснике у пројекту да даље истражују.

Др Ивана Радовић, из Еколошког покрета „Оквир живота" каже да Србија, нажалост, има веома мали проценат заштићеног простора: “Зато нам је управо циљ да помогнемо на неки начин струци да бисмо добили што више информација о живом свету. Радимо и изван граница парка да бисмо онда могли да видимо да ли постоје стручни аргументи да се то прошири и да дамо предлог."

Према досадашњем искуству, деца добро запажају, а немају ни страх од инсеката и водоземаца. Као подршка научном истраживању овде значи сваки учесник експедиције.

"Стоноге нису уствари инсекти, оне припадају зглавкарима или, беше, тиме нечим и зато стоноге нису бубе, па зато волим највише трихоптере", каже Марко Стојановић, из Београда.

"Видим неки локалитет на којем нисам раније био. Стварно имамо лепу земљу и треба упознати увек неки нови предео. Уз то иде и да се упознају људи који су из тог предела. И ето на самом терену да учинимо нешто добро да побројимо те врсте, шта нађемо ново да пошаљемо фотографије”, закључује Алекса Живановић, из Београда.

Оно што чини покрет "Оквир живота" у складу је са циљевима одрживог развоја Уједињених нација, које препоручују да се, где год има услова, повећају површине под заштитом.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи