Читај ми!

У околини Врања бере се и сакупља кестен

Берба питомог кестена у насељу Собина у Врању приводи се крају. Убиру се плодови са стабала старих и више стотина година, а након бербе чуваће се до Божића када се највише продају.

Пуца и отвара се бодљикави омотач, плодови питомог кестана се откривају. Сакупља их са пријатељима Драган Младеновић из Собине, врањског приградског насеља, берба је каснила двадесетак дана. Има око двадесет стабала, на три хектара, очекује тону кестена.

"Кестен ниједну годину није подбацио као остале воћке. Сваке године можда некад мање, више, али ове године задовољан сам и са родом",каже Драган Младеновић из Собине.

Шума кестена се простире од Собине до Честелина у дужини од десет километара.

Мештани процењују да ту има пар хиљада стабала, старости до 400 година. Поједина стабла се суше, од болести или старости.

"Ова болест која је сад тренутно нагло су почеле да се суше гране и имам већ проблема, два су већ комплетно посушена", наводи Љубомир Арсић, из Врања.

Драган на свом имању чува домаћу сорту, а засадио је и грчки кестен.

"После друге године одмах прорађују боцку, две мислим да рађају, али ништа ни наши не заостају ако се гаје плантажно", објашњава Драган Младеновић из Собине.

Питоми кестен продаје се највише око Нове године и Божића, јер је тада и цена најповољнија кажу берачи, а до тада се чува у песку.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи