Читај ми!

Заинтересованост за ХПВ имунизацију у Лесковцу

Од јуна прошле године до сада у Србији је вакцину против хуманог папиломавируса примило око 27.000 деце и младих од 9 до 19 година. Организовањем трибина и предавања стручњаци лесковачког Завода за јавно здравље указују на значај имунизације и превенције малигних болести.

Вакцина против хуманих папилома вируса штити од инфекција и малигних болести пре свега рака грлића материце. Уз обавезан преглед педијатра даје се у две, односно три дозе у зависности од узраста.

"Најидеалније је да приме и дечаци и девојчице у узрасту од 12 до 14 година и пре ступања у интимне односе значи пре неког контакта са вирусима из ХПВ групе", истиче др Слађана Цветановић, начелница дечјег диспанзера у Лесковцу.

Да би се повећао обухват вакцинације едукација је кључна. Сала лесковачког Центра за стручно усавршавање пуна. Стручњаци одговарају на питања и недоумице родитеља.

"Моја ћерка има 16 година, вакцинисана је међу првима. Мислим да смо паметну ствар урадили", каже Миња Марковић, родитељ.

Биљана Миљковић, родитељ, додаје: "Имам двоје малолетне деце и немам ништа против тога да се вакцинишу."

У већини случајева нисмо ни свесни да смо носиоци хуманих папилома вируса који су одговорни за многе карциноме и код жена и код мушкараца. Предњачи рак грлића материце који све више погађа млађе особе.

"Сваког дана минимум једна до две жене изгуби живот, а 4 нове оболе, значи негде на годишњем нивоу имамо преко 1.300 оболелих", истиче др Данијела Цветановић, начелница гинеколошке службе Дом здравља Лесковац.

Са дугогодишњом ХПВ имунизацијом Аустралија је на путу да искорени карцином грлића материце. Наша земља тежи ка стратегији Светске здравствене организације до 2030.

"Она гласи 90 одсто обухвата вакцинације деце изнад 15 година, 70 одсто секундарне превенције у смислу скрининга одраслих до 45 година и 90 одсто третмана односно лечења особа заражених хуманим папилома вирусима", наглашава др Вања Илић, ЗЗЈЗ Лесковац.

Лекари напомињу да је деветовалентна вакцина против хуманих папилома вируса безбедна, ефикасна и у Србији бесплатна до 18.године.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи