Читај ми!

Отворен Октобарски ликовни салон у Шапцу

У шабачком Народном музеју, отворен је 66. Октобарски салон, најстарији у земљи. На најзначајнијој манифестацији ликовног стваралаштва у том делу Србије, изложена су 82 рада и додељено 5 награда.

Необичан избор материјала који делује као низ микроскопских снимака, лични печат и аутентичност, донели су Доминики Морарију из Вршца награду за сликарство. Међу скулптурама, према оцени чланова жирија, издвојила се јасна поетика Жељке Момиров из Београда.

“Представљена је скулптура рађена у ливеном алиминијуму под називом ,,Путовање,, једна врло сведена форма”, наводи Жељка Момиров, добитница награде за скулптуру.

Награда из Фондације "Игор Белохлавек" припала је Урошу Лукићу. Признање за рад на папиру деле Кристина Пирковић и Драгиша Маринковић.

“Излажем дуго на овој изложби још од краја средње школе, тако да је то у Шапцу, врхунац, изложба са највише аутора, изложба која има веома дугачку традицију, тако да је част учествовати на овако једној манифестацији”, каже Драгиша Маринковић, добитник награде за рад на папиру.

Новом сусрету сваког октобра радују се и уметници и организатори.

“Оно што бисмо могли издвојити као неку посебност овог салона, и то не само ове године, него последњих неколико година, јесте тенденција да се направи изложба која ће са једне стране пратити савремени тренутак на српској ликовној сцени, томе свакако доприноси немали број аутора, који долазе из других ликовних средина, и негде праве пандам ауторима који стварају у нашој средини, тако да добијамо једну целовитију слику ликовне сцене једног дела стваралаштва у нашој земљи”, истиче Татјана Марковић, ауторка поставке.

Шабачки Октобарски салон је и најстарија културна манифестација у граду на којој је до сада излагало више од 2.000 уметника.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи