Читај ми!

Едукацијом против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима обележен је и у Врању. Већ десет година у том граду постоји Локална мрежа за превенцију и борбу против трговине људима. Кажу да су им приоритети рад са младима и умрежавање институција.

Жртва може бити свако – то је реченица коју често чујемо у контексту трговине људима. И жене и мушкарци, деца и млади, избеглице, припадници мањинских заједница. То је глобални проблем који се идентификује и у најмањим срединама. Због тога је важно радити на превенцији, препознавању, едуковати и најмлађе. 

То је приоритет и Локалне мреже за борбу и превенцију трговине људима у Врању.

„Од 2017. до 2022. године имали смо четири случаја. За сва четири је покренут поступак. Имамо две пресуде које су осуђујуће, имамо две казне затвора. То су казне затвора на четири године, две су неправоснажне пресуде”, наводи Данијела Милосављевић из Локалне мреже за превенцију и борбу против трговине људима.

Приоритет у раду су рад са младима и умрежавање институција.

„Зашто је добро умрежавање институција када имамо конкретан случај? Укључују се те институције од полиције до Здравственог центра и свако зна свој делокруг посла и немамо чекање, немамо дописивање, а кад знамо да је у питању жртва трговине људима онда треба брзо да се реагује. Жртва треба да се заштити”, објашњава Милосављевићева.

„Ми смо укључени са нашим волонтерима и волонтерима Црвеног крста како би заједничким снагама радили на превенцији младих”, каже Лука Трајковић из Kанцеларије за младе Града Врања.

Мирослав Ђерић из Школе анимираног филма каже да су крајем маја почели да раде на филму о трговини људима. Објашњава да филм траје шест минута и има поруку коју могу да схвате деца од првог разреда и старији људи.

У Врању је Локална мрежа за превенцију и борбу против трговине људима формирана пре десет година. Од тада су регистровали више случајева и радне и сексуалне експлоатације. Међутим, кажу, било је и проблема у случајевима када жртва промени исказ или сведочење.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи