Читај ми!

Лесковац: Фестивалске награде дечјем црквеном хору “Бранко“

Међународно такмичење хорова у Херцег Новом ове године окупило је 30 хорова из Европе. У јакој конкуренцији лесковачки дечји црквени хор "Бранко" понео је титулу најбољег дечјег хора. У Лесковац су се вратили са три признања.

Из срца и душе певају и најзахтевније мелодије – духовне, класику, световне, популарне. Једини је хор који се такмичио у две категорије. Уз велики аплауз, злато, сребро и специјално признање за солистичку интерпретацију.

"Ова награда није само моја већ свих нас, али ми је припала част да одржим ту солистичку тачку. Музика је моја велика љубав", истиче Лазар Пешић, ученик 4.разреда О.Ш "Јосиф Костић" из Лесковца.

"Пробе су веома напорне, али лепо нам је кад се дружимо", наводи Неда Стаменковић, ученица 6.разреда лесковачке О.Ш "Коста Стаменковић".

Заједништво, посвећеност музици, православљу, неговању правих вредности. 

"Ја сам мало након уписа у овај хор заволела музику, кренула сам и у основну музичку школу, а сада сам ево већ четврта година средње школе", наглашава Ана Стојановић, матуранткиња Музичке школе "Станислав Бинички".

"Имају мотивације, то јесте, али велики труд треба да се уложи. Ми се трудимо на различите начине поготово код изабира програма", каже Јелена Лазаревић, диригент дечјег црквеног хора "Бранко".

У земљи и на међународним фестивалима препознају се по црквеном византијском напеву. Прошле године у оквиру дечјег хора основана је школа византијског појања.

"У свакој нумери се једноставно чује та дечја раздраганост и дечја радост уопште за певањем, нарочито за певањем на литургији”, истиче Синиша Стаменковић, диригент дечјег црквеног хора "Бранко".

За подмладак не брину. Трогодишња Димитра се од сестара не одваја. Пажљиво слуша и ужива у пробама. Репертоар за 11.рођендан хора је спреман. Обележиће га великим концертом у новембру.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи