Лука Симић освојио Светски куп хармонике

Крагујевчанин Лука Симић (21) по оцени међународног жирија био је најбољи међу двадесет такмичара из целог света у сениорској категорији.

Његовим наступима одмалена, апладаурила је публика на домаћим и међународним сценама. Лауреат на седамдесетак такмичења, заблистао је у Бјељини и постао првак света у категорији сениор класик.

„Са учесницима од 18 до 33 године, свира се у три етапе, све укупно неких сат времена. То је најпрестижније достигнуће освојити Светски куп у сениорској конкуренцији", објашњава Лука Симић.

Скромно и сигурно, још као дечак, градио је свој пут саздан од нота и тонова. Хармоника је његова инспирација. Учење, наступи и такмичења- мотив за нове победе.

„Највише ми прија да изводим оригиналне ауторе на пример Kусјакова, али више волим да читам и да свирам Баха, али Бах је незгоднији за свирку, тако да ми више лежи Kусјаков", каже Лука Симић.

Студент на Kонзерваторијуму „Николај Римски Kорсаков" у Санкт Петербургу, један је од врсних уметника са одсека хармонике, који стасавају под будним оком посвећених педагога.

„Павароти је до краја живота, иако је био највећа певачка звезда убедљиво икада, је радио са својим првим учитељем певања из Модене. Увек човеку треба неко ко ће са стране да добронамерно да неки музички савет, свирачки и ја то радо својим бившим ученицима дајем", наводи професор хармонике у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић" у Kрагујевцу Владимир Мандић.

Тако се стварају најбољи, ређају пехари и признања. На међународном такмичењу у Пули, тријумфовао је крагујевачки оркестар хармоника.

„То је била категорија Б. Осим тога што је освојио награду у својој категорији, освојио је апсолутну награду у свим категоријама, у све четири категорије", објашњава директорка Музичке школе „Др Милоје Милојевић" у Kрагујевцу Светлана Стојилковић.

Стижу нови, даровити ученици и на другим одсецима. И они ће попут Луке Симића одличја са најпрестижнијих такмечења донети у Kрагујевац и Србију.

 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи