Родитељи и мештани реновирали школу у Касидолу

Основна школа „Свети Владика Николај" у Касидолу основана је 1932. године. Од тада је одржавано само неопходно. Сада су се родитељи и мештани удружили и уз помоћ града Пожаревца по први пут створили основне услове за боравак и учење у школи.

Школа у Касидолу постоји 90 година. Сада је први пут реконструисана тако да добије изолацију на плафону и бетон испод ламината уместо дасака на земљи. Кроз прозоре више не дува, а уместо пећи грејаће се на гас. Табле и клупе су нове и чисте и готово све су урадили родитељи и мештани.

„Када дође зима деца стоје поред те пећи. Не могу да имају нормалну наставу. Нико није смео да прихвати јер је био велики посао кренули смо ја и још неколико пријатеља, али су нам се придружили и сви други тако да смо успели", објашњава организатор реконструкције школе Саша Милановић.

Замену алуминијумских прозора и прикључак на гас финансирао је град Пожаревац. Милион и по динара за материјал донирали су мештани. Радове у вредности од десет хиљада евра без накнаде извели су мајстори из села.

„Да би моја деца имала боље услове него што сам ја имао. Мој део посла је био, углавном, фасада. Пола тог посла је одрађено недељом и у касним вечерњим сатима", каже молер Живорад Вулетић.

Многи, који су ову школу напустили због одласка у иностранство, сада су се вратили да је граде и стварају породице у родном Касидолу.

„У иностранству сам завршио основну и средњу школу. Имао сам тај осећај како је овде бити ђак и тамо. Драго ми је да смо успели да створимо те услове деци", наводи Милан Ивић из Касидола.

„Слога као што је била овде, да се скупимо ми из села, да дамо паре и још да радимо то нема у иностранств, само код нас је то могуће", каже Давид Ђуричић из Касидола.

Школа је пре десетак година била и пред затварањем због недовољно ученика, а сада их у три разреда има 17. Све више је породица које имају по троје деце.

„За нас је то један огроман број и ми смо ту као установа могли само да подржимо тај подухват, да станемо иза њих, да помогнемо, али један огроман, највећи део су ови људи изнели сами", објашњава директор ОШ „Свети Владика Николај" Михајло Тошић.

Касидолци су увек били сложни, али сада је коначно стасала генерација која је на прво место ставила образовање.

 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи