Крушевљани помажу болесном суграђанину

Иван Шурбановић (50) из Kрушевца болује од малигног тумора крвних судова мозга. Од 2020. године прошао је многе фазе лечења које је скупо. Његова борба и пожртвовање супруге Марије ујединили су Крушевљане у племенитој мисији сакупљања добровољних прилога, али је неопходна помоћ и шире заједнице.

Иван је две године пацијент Универзитетске клинике „Гете" у Немачкој. Недавне контроле су откриле рецидив тумора, па је од јуна поново на хемиотерапијама.

„После хемиотерапије сам боље. Човек је задовољан када напредује када може да се осећа бољитак. Ипак је то велики труд и пут и напор и трошак", каже Иван Шурбановић.

Маријина плата, Иванова инвалидска пензија, туђа нега и помоћ покривају трошкове лекова, рехабилитације и контрола, али не и терапије које добија на месец и по дана. Трећа, коју је требало да прими у септембру, је одложена због недостатка пара јер је за сваки одлазак у клинику потребно пет и по хиљада евра.

„Међутим, да није било помоћи, прво породице, захваљујући хуманим људима пре свега из Kрушевца и пре свега из мог колектива, у питању је Музичка школа, моје драге колегинице и колеге, ми смо захваљујући свима њима овде где смо, односно Иван је жив, Иван је функционалан и ми се и даље боримо да то тако остане", објашњава Иванова супруга Марија Шурбановић.

Оливера је у тиму који је до сада организовао више акција и шест хуманитарних базара за Ивана. У припреми је и седми.

„Оно што је јако битно развија се емпатија и код ђака. Ђаци примећују да се нешто дешава, учествују на различите начине, прикључују се нашим акцијама, да ли да свирају, да ли да праве нешто", наводи професорка Оливера Пантелић.

Прикључиле су се и установе културе, па је за Ивана одржан концерт „Песмом кроз живот".

„Успели смо на неки начин да подигнемо ниво свести када је у питању скупљање донација. Они који нису могли да дођу у више наврата су звали и ето на рачун Ивана Шурбановића уплатили колико је ко могао", каже организаторка хуманитарног концерта Јелена Ђорђевић.

Kрушевљанима су се у овој племенитој мисији придружили и житељи Сокобање, Ивановог завичаја. Апели за помоћ се шире и преко друштвених мрежа. Нуде се туристички ваучери, услуге стоматолога, занатлија како би Иван добио борбу са временом и зауставио тешку болест.

 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи