Фарме домаћих животиња као део туристичке понуде

Неколико газдинства, која чувају аутохтоне расе домаћих животиња у димитровградском крају, одлучило се да њихове фаме постану део туристичке понуде. Идеја је да привуку студенте, ђаке, али и све они који немају прилику да виде старе балканске расе животиња.

Посматрати уживо мужу магарица, вероватно је за многе несвакидашњи призор. И још много других ретких домаћих животиња, попут пиротске и каракачанске овце, балканске козе, биволице, могу се видети на фармама аутохтоних раса у димитровградским селима.

„Намера ове фарме је да имамо услове да, пре свега, за школску децу и породице са децом обезбедимо неколико сати или један дан програма, где ће деца моћи да виде све те аутохтоне расе, да виде њихове производе, да се упознају са њиховим значајем", објашњава власник фарме Сергеј Иванов.

„Будућност оваквих фарми свакако постоји, а то је са једне стране у подршци од стране Министарства, јер се ове расе чувају као једна банка гена", каже власник фарме Александар Васов.

Веома је битна и промоција фарми кроз организоване туристичке туре, али и ђачке и студентске посете.

„Заправо је јако лепо, зато што доста ствари видимо, што у Београду не можемо", наводи студенткиња Тијана Лабудовић.

„Значи нам ово зато што ћемо боље разумети предавање и професорку о чему нам прича, а ми смо овде сада то видели у пракси", каже студент Урош Доловац.

Тематској тури под називом „Шетња са старим расама пашњацима Старе планине" придружили су се и бројни туристички водичи, агенције и новинари из Србије и Бугарске.

„Људи из Бугарске да долазе на ова места, да се упознају са правим стварима. Kако се музе млеко од магарица", каже новинар из Бугарске Николај Крстев.

„Мислим да би, за сада, можда странце то више привукло. Да пробају и гастро специјалитете овог краја и да виде мало другачију природу", објашњава власница туристичке агенције Ана Спасић.

„Ова фарма магараца коју смо посетили мислим да има огроман туристички потенцијал јер људи почињу све више да се враћају исконским вредностима, без обзира на модерно време и напредне технологије", каже власница туристичке агенције из Бугарске Татјана Грачанлијева.

Промоција агротуристичке понуде веома је битна за економски развој и очување аутохтоних раса, а истовремено ће помоћи и оживљавању Парка агробиодиверзитета на подручју Димитровграда.

 

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи