Обнова куће Војводе Вука

У Сјеници, завичају потпуковника српске војске Војина Поповића, у народу познатијег као Војвода Вук, покренута је акција да се обнови његова родна кућа. До сада је прикупљено око 50.000 евра.

Родна кућа Војводе Вука је уз порту цркве Светог Петра и Павла недалеко од центра Сјенице. Иницијатива да се обнови долази 107 година од његове погибије на Kајмакчалану. Kућа је имала више власника, а то питање је решено откупом. Планирано је да након адаптације постане музеј који ће чувати успомену на великог ратника.

„Човек који је пре тога био откупио кућу је изашао у сусрет и на неки начин уступио нам ту продају, да ми успемо да ту кућу преведемо на СПЦ", каже члан Одбора за обнову куће Војводе Вука Милован Вуканић.

„Прве смо комшије, десет метара разлике је између нас. Драго нам је што ће та кућа да остане у своме старом издању, друго што је ту рођен такав јунак, такав војвода као што је био наш Вук", наводи Вујадин Јелић.

„Обнављамо ову кућу тако да и ова деца која долазе у цркву свраћаће у овај музеј", каже Петар Филиповић.

Војин Поповић био је српски четнички командант у балканским ратовима. Учествовао је у борбама за Македонију, Првом светском рату и као командант добровољачког одреда на Солунском фронту. Упамћен је као један од највећих ратника због чега га је народ и прозвао Војвода Вук. Погинуо је у 35-тој години не дочекавши да види тек рођену ћерку јединицу.

„Очекујемо из Kраљева да нам доставе како треба да изгледа кров, како треба да изгледају прозори и врата и олуци и то ћемо урадити до Нове године до великих снегова, а почећемо да припремамо остатак новца како би на пролеће довршили кућу Војводе Вука и претворили је у Музеј. Једна просторија ће бити намењена и свештеницима Церовића који су донели писменост на Пештерску висораван", објашњава председник Одбора за обнову родне куће Војводе Вука Драгољуб Кочовић.

Родна кућа имаће сталну музејску поставу, експонате из времена Војводе Вука. Осим културно-историјског значаја очекује се да ће привући и велики број туриста.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи