Глумац и хуманиста Микица Петронијевић пешачи до Хиландара како би помогао особама са аутизмом

Глумац и хуманиста Микица Петронијевић из Аранђеловца кренуо је пре 14 дана пешице на Свету Гору. Ходочашћем жели да помогне деци са аутизмом за коју од прошле године организује кампове на свом имању. На путу дугом 800 километара Микица је предахнуо у Лесковцу.

Километар по километар хода за боље услове и будућност особа са аутизмом. То даје снагу глумцу Микици Петронијевићу да истраје у хуманој мисији и пешице стигне до коначног одредишта-Свете Горе. На путу кроз Србију среће многе људе добре воље и пријатеље који донирају новац за реконструкцију Центра за боравак аутистичне деце који је основан на његовој дедовини у селу Венчани код Аранђеловца.

"Да би урадили један велики летњиковац који ће бити центар дефектолошког парка где би смо спроводили све те активности и већ је у изградњи један санитарни контејнер који ће бити постављен у том нашем воћњаку", каже Микица Петронијевић, глумац и хуманиста.

На југу земље ослонац су му планинари.Чланови лесковачког клуба помоћи ће Микици да пређе најтежу деоницу, планину Кукавицу.

"То је стварно једно како да кажем једно хумано дело једноставно. А ми смо се пронашли у томе у смислу да смо као планинари увек гајили емпатију”, наводи Дејан Савић, председник ПКС "Кукавица" Лесковац.

Стазама српских светитеља у марту је пешачио до Острога. Сада до Хиландара. По сунцу и киши, са ранцем и штапом, са јаком вољом, вером и надом да ће сакупити неопходних 20 хиљада евра.

"Једна од најлепших ствари овог ходочашћа је баш тај благослов да срећемо добре људе на овом мом путу. Уз благослов шумадијског владике Јована ја коначим у бројним манастирима", истиче Микица Петронијевић, глумац и хуманиста.

Више љубави, пажње и посвећености особама са аутизмом, инклузија, становање уз подршку. То су циљеви Удружења "Свици у мраку", али и мотив за Микичин крсни ход.

"Тражимо боље решење за једну сигурнију и хуманију будућност за нашу децу", закључује Микица.

Наредна станица је Северна Македонија. До Свете Горе има још двадесетак дана пешачења. Особама са аутизмом за које се Микица бори може се помоћи и слањем поруке 105 на број 2407.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи